Sfincione – Siciliaanse pizza / focaccia

Sfincione – Siciliaanse pizza / focaccia

In het weekend vind ik het leuk om zo nu en dan brood te bakken en afgelopen weekend was het weer eens zo ver. Deze keer een sfincione, ook wel Siciliaanse pizza genoemd. Je hebt er wel wat werk aan en het kost je minstens 3 uur maar dan heb je wel een pizza, of eigenlijk focaccia, waar je echt je vingers bij opeet!

Sfincione

De sfincione (sfinciuni in het Siciliaans) is een veel voorkomende pizzasoort die zijn oorsprong vindt in de provincie Palermo. In tegenstelling tot Napolitaanse pizza, is het typisch rechthoekig en het deeg is dikker. Eigenlijk is het een focaccia maar dan met een topping van gestoofde tomaten en ui, ansjovis en een krokant korstje met Parmezaanse kaas. Omdat het dus eigenlijk een focaccia is, duurt het ook zo lang want het deeg moet twee keer rijzen en tussendoor maak je de topping. Maar geloof me, het is zo de moeite waard! Je kunt het gebruiken met beleg ertussen maar ik vond het niet nodig want het is zo al lekker genoeg. Je kan het zelfs in kleine blokjes als borrelhapje serveren.

Ingrediënten

  • Voor de pizza / focaccia:
  • 500 gr bloem
  • 7 gr (zakje) droge gist
  • 30 ml extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
  • 340 ml lauw water
  • 10 gr (2 tl) zout
  • ¼ tl suiker
  • Voor de topping:
  • 400 gr romatomaten
  • 1 ui
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Blikje ansjovis
  • 50 gr Parmezaan
  • 3 el paneermeel
  • Snufje zout
  • Snufje suiker
  • 45 ml (3 el) extra vergine olijfolie + extra
  • Materialen: klein kommetje, kom, vershoudfolie of theedoek, bakblik van 20 x 30 cm, koekenpan, fijne rasp

Aan de slag!

  1. Doe de gist met de suiker en een 2 eetlepels van het water in een kommetje en roer goed door. Laat ca. 5 minuten staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Doe het gistmengsel, de rest van het water en de olijfolie in de kuil.
  3. Meng de bloem er van binnen naar buiten door tot een samenhangend geheel.
  4. Stort op een werkvlak en kneed het deeg 10 minuten tot het glad en soepel is. Het deeg is plakkerig en dat zal het ook blijven. Je mag het werkvlak licht met bloem bestuiven maar voeg tijdens het kneden zeker geen bloem meer toe. Liever je handen een beetje met olie invetten zodat het minder plakkerig wordt. Als je een goede keukenmachine hebt, dan werkt dat uiteraard makkelijker.
  5. Doe terug in de kom ingevet met wat olie, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur of tot het volume verdubbeld is op een warme plek rijzen.
  6. Vet het bakblik in met wat olie. Stort het deeg in het bakblik en stretch het tot de randen tot een rechthoekige lap. Dek af met vershoudfolie en laat weer een uur rijzen.
  7. Ga ondertussen verder met de topping. Snijd de ui in dunne halve ringen en de tomaten in kleine stukjes.
  8. Verhit 30 ml olie op matig vuur in een koekenpan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg 50 ml water toe en laat even zachtjes sudderen. Doe dan de tomaten, de helft van de oregano, zout en suiker erbij en laat 15 minuten sudderen. Stamp tijdens het sudderen de tomaten zo fijn mogelijk met een houten lepel.
  9. Rasp de Parmezaan en meng in een kommetje met de paneermeel, de rest van de oregano en de overgebleven lepel olie.
  10. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  11. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel met wat olie. Verdeel het tomatenmengsel over het deeg, daarover de ansjovis (eventueel wat fijner gesneden) en tot slot het Parmezaan mengsel. Sprenkel tot slot weer wat olie erover en bak de sfincione ca. 45 minuten.
  12. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*