Sıgara böreği – filodeegrolletjes met witte kaas

Sıgara böreği – filodeegrolletjes met witte kaas

Börek is in Turkije een verzamelnaam voor verschillende soorten hartig gevuld deeg, meestal filodeeg. Ik vind ze allemaal lekker, maar deze sıgara böreği vind ik het lekkerst. Sıgara staat simpelweg voor de sigaarvorm en böreği (spreek uit: beureeji) is gewoon meervoud van börek. Ze zijn heerlijk krokant met een kaasvulling die wel lekker zacht is, maar er niet uitdruipt zoals bij een kaassoufflé. In Turkije worden ze gegeten als mezze, maar ze zijn uiteraard ook gewoon lekker als snackje. Het fijne is dat je ze gewoon kunt invriezen. Dus vind je de hoeveelheid in dit recept teveel, toch gewoon maken en de rest in de vriezer!

Ingrediënten

 • 250 gr Turkse witte kaas (soort feta)
 • 8 vierkante vellen filodeeg (yufka)
 • 1 ei, losgeklopt
 • 1 tl pul biber (Turkse gemalen rode peper, chilivlokken uit de molen kan ook)
 • 1 bosje peterselie, fijngehakt
 • 1 liter zonnebloemolie
 • Hulpmiddelen: kom, kwastje om mee te bestrijken, pan met dikke bodem of frituurpan, eventueel een kookthermometer

Aan de slag!

 1. Prak in een kom de kaas fijn en meng de peterselie en pul biber erdoor.
 2. Snijd het filodeeg van punt naar punt in 2 driehoeken. Bewaar ze tijdens het maken onder een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen, anders kan het deeg snel scheuren omdat het zo flinterdun is.
 3. Neem een driehoek en kwast de randen in met wat ei. Leg een ‘reepje’ van het kaasmengsel ca. 3 cm boven de breedste rand.
 4. Vouw de brede rand over de kaas en rol nog een keer strak door. Vouw nu de zijpunten naar binnen en rol het deeg helemaal op. Bestrijk de uiterste punt met nog wat ei en plak de punt goed vast. Maak ze zo alle 16.
 5. Verhit in de pan (of frituurpan) de olie tot 180 graden.
 6. Bak de börek met 4 à 5 tegelijk tot ze goudbruin zijn en laat ze ondertussen uitlekken op keukenpapier. Ze moeten tijdens het bakken kunnen ‘zwemmen’ dus bak ze niet om en om in een dun laagje olie in een koekenpan want dit geeft niet het gewenste, superknapperige resultaat.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*