Sinaasappel en chocolade candy met specerijen

Sinaasappel en chocolade candy met specerijen

Sinaasappel en chocolade vind ik een gouden combinatie! Ik vond dit vooral leuk om te maken voor de kerst, gewoon om op tafel te zetten als snoeperij maar het is ook heel leuk als garnering bij het kerstdessert. Voor deze sinaasappel en chocolade candy met specerijen moet je wel tijd uittrekken want het moet trekken in siroop, meerder uren uitlekken en uitharden, dan nog een paar uur in de oven laten drogen en tot slot nog dippen in chocolade (met specerijen) en weer uit laten harden. Ik heb kruidnagel en kardemom in de chocolade gedaan.

Sinaasappel decoratietip voor de kerst!

Tijdens de kerstdagen hang ik altijd hier en daar een paar sinaasappels op waarin ik meerdere kruidnagels heb geprikt. Ik bind er dan decoratief lint of sisal omheen met een lusje zodat je de sinaasappels kunt ophangen. Die geur in huis is echt zó lekker!

Ingrediënten

 • 2 kleine sinaasappels
 • 225 gr pure chocolade
 • 450 gr suiker
 • Grof zeezout
 • Optioneel specerijen: zoals ¼ tl gemalen kruidnagel, speculaaskruiden en/of kardemom
 • Materialen: heel grote pan, bakpapier, ovenrooster, glazen of metalen kom, kookpan

Aan de slag!

 1. Boen de sinaasappels schoon, snijd ze in dunne schijfjes en verwijder de pitten.
 2. Doe de suiker met 500 ml water in een grote pan en verwarm al roerend tot de suiker gesmolten is. Leg de schijfjes sinaasappel in de suikersiroop en laat zachtjes sudderen tot het witte merg een beetje transparant is. Neem de pan van het vuur en laat ca. 40 minuten afkoelen.
 3. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en zet daarop het rooster van de oven. Neem de schijfjes sinaasappel met een tang uit de siroop, laat iets uitlekken en leg ze op het rek om verder uit te laten lekken. Laat ze zo meerdere uren, het liefst een hele nacht, liggen.
 4. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schuif deze op de onderste richel in de oven. Schuif het rooster met de sinaasappel op de middelste richel en laat 2 tot 3 uur drogen. Keer ze halverwege om.
 6. Hak de chocolade fijn en doe in een glazen of metalen kom. Breng in een ruime pan een laagje water zachtjes aan de kook, zet de kom erop (kom mag het water niet raken!) en laat de chocolade al roerend smelten. Roer optioneel specerijen erdoor. Leg ondertussen een vel bakpapier klaar.
 7. Neem de kom van het vuur en laat de chocolade een beetje afkoelen. Dip elk schijfje sinaasappel tot de helft in de chocolade, laat iets uitdruipen en leg op het bakpapier. Besprenkel met wat grof zeezout zolang de chocolade nog niet hard is. Laat vervolgens de chocolade geheel uitharden op kamertemperatuur.

Ook lekker:

Gekonfijte citrusschillen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*