slim inkopen weekmenu voor 2 personen

Slim inkopen weekmenu voor 2 personen

Door slim in te kopen en je avondmaaltijden te plannen voor een hele week, verspil je zo min mogelijk voedsel. In dit weekmenu komen bijvoorbeeld rucola, feta, koriander of bladpeterselie, roodschilaardappels, tijm, rozemarijn, kipfilet, slagroom, dille en rundergehakt meerdere keren voor. En mocht je toch nog wat versproducten overhouden, bijvoorbeeld een stukje komkommer en een paar tomaatjes, dan bedenk je wat je daar eventueel nog extra mee kan doen. Rauwkost is altijd lekker op brood met kaas, of je snoept het zo op. En sommige versproducten blijven ook nog wel wat langer goed in de koelkast op maximaal 7 graden (tomaat en komkommer uiteraard niet in de koelkast bewaren). Dan kun je altijd kijken of je daar voor je volgende weekmenu nog iets mee kan.

Weekmenu inkopen en voorraad

Onderaan vind je voor dit weekmenu twee tabellen: wat je doorgaans toch al in voorraad hebt en een tabel met de boodschappen die je nodig hebt voor het hele weekmenu. Ik heb daar de prijzen achter gezet op basis van de Dirk, waar ik mijn inkopen doe. En als de Dirk het echt niet heeft, dan ga ik naar de Jumbo (die prijzen staan cursief). Heb je iets niet op voorraad, voeg het dan uiteraard toe aan je boodschappenlijstje. Overigens zijn vrijwel alle recepten van dit weekmenu gehalveerd ten opzichte van wat op de website staat.

Maandag

De maandag is inmiddels bekend als ‘Meatless Monday’ om zo de consumptie van dierlijke proteïnen terug te dringen. Vis valt hier dus ook onder. Ik probeer me er zoveel mogelijk aan te houden, maar ik eet sowieso minstens twee keer per week vega. Dus soms eet ik op maandag ook wel eens iets anders omdat bijvoorbeeld iets op moet en dan verschuif ik de vegadag gewoon. De rucola, feta en koriander of platte peterselie die je overhoudt, gebruik je later in de week weer. Rucola houd je knapperig door in de zak een vochtige velletje keukenpapier te doen. Laat de zak iets open en bewaar in de groentelade. De feta (of witte kaas) die je overhoudt doe je in een goed afgesloten bakje met water en eventueel wat zout. Zout werkt als conserveringsmiddel.

Lauwwarme linzensalade met falafel en feta

Boodschappen: 200 gr falafel, 200 gr gare linzen, 50 gr rucola (i.p.v. de veldsla in het recept), beker driekleuren snoeptomaten, 50 gr feta (of witte kaas), verse koriander of platte peterselie.
Uit de voorraad: knoflookpoeder, uienpoeder, milde olijfolie, gemalen peper en zeezout.

Dinsdag

Deze dag is voor aardappels, vlees en groenten. Wie mij kent of al langer volgt, weet dat ik een bloedhekel heb aan gewoon gekookte aardappels en groenten. Aardappels vind ik lekker in elke vorm behalve gekookt en met groenten doe ik iets extra’s of ik verwerk het ergens in. In dit menu komen ook weer ingrediënten voor die je later in de week wederom nodig hebt: slagroom, roodschilaardappels, rozemarijn, tijm en kip.

Prei à la crème

Boodschappen: 4 preien (ca. 500 gr), 75 ml slagroom.
Uit de voorraad: witte wijn, citroensap (flesje), nootmuskaat, gemalen peper en zeezout.

Geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn

Boodschappen: 400 gr roodschilaardappels, 3 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm.
Uit de voorraad: ½ bol knoflook, milde olijfolie, grof zeezout.

Geblakerde kipfilet

Boodschappen: 2 kipfilets
Uit de voorraad: paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder, gemalen komijn, fijn zeezout, gewone zwarte peper, milde olijfolie.

Woensdag

Pasta kan ik echt meerdere keren per week eten. En hoe eenvoudiger, hoe lekkerder ik het vind. Deze pasta is dan ook heel simpel, maar oh zo smaakvol. De slagroom die je nodig hebt, heb je nog over van de prei op dinsdag. Dille gebruik je nogmaals op donderdag.

Tagliatelle met gerookte zalm en dille

Boodschappen: 200 gr tagliatelle, 200 gr gerookte zalm, 2 el verse dille, 125 ml slagroom.
Uit de voorraad: teentje knoflook, 50 ml witte wijn of citroensap (flesje), milde olijfolie, gemalen peper en zeezout.

Donderdag

Vandaag een lekkere Griekse maaltijd. Hiervoor gebruik je weer de overgebleven feta (of witte kaas) van maandag en ook dille heb je hier weer nodig. Sowieso houd je nog dille over. Dit kun je in vochtig keukenpapier wikkelen en in de groentelade bewaren of je droogt het heel langzaam op 50 graden in de oven zonder hete luchtcirculatie. Eenmaal goed gedroogd kun je het fijnhakken en in een potje bewaren. Verder heb je rundergehakt nodig wat op zaterdag weer terugkomt. Zwarte olijven houd je over. Die kun je prima langere tijd bewaren in water in een goed afgesloten bakje. Of je gebruikt ze vrijdag op de pizza.

Gevulde aubergine op z’n Grieks

Boodschappen: 1 grote aubergine, 150 gr rundergehakt, ½ blik tomatenblokjes, 50 gr feta (of witte kaas), platte peterselie.
Uit de voorraad: ½ rode ui, 2 teentjes knoflook, 25 gr rijst, gedroogde oregano, gemalen komijn, kaneelpoeder, milde olijfolie, gemalen peper en zeezout.

Griekse salade

Boodschappen: 2 tros- of romatomaten, ½ komkommer, 40 gr zwarte olijven, 75 gr feta.
Uit de voorraad: ½ rode ui, extra vergine olijfolie, citroensap (flesje), gedroogde oregano, gemalen peper en zeezout.

Tzatziki

Boodschappen: ½ komkommer, 125 ml Griekse yoghurt, verse dille.
Uit de voorraad: 1 groot teentje knoflook, extra vergine olijfolie, witte wijnazijn of citroensap, gemalen peper en zeezout.

Vrijdag

De vrijdag is bij mij altijd makkelijke vrijdag. Dat hoeft niet per se junkfood te zijn maar meestal is het wel comfort food. Eerder in het menu heb je al roodschilaardappels, rucola en rozemarijn gebruikt en die heb je voor deze pizza ook weer nodig. Optioneel bak je nog zwarte olijven mee. En als je nog tomaat over hebt van de Griekse salade, dan kun je deze fijnsnijden en na het bakken tegelijk met de rucola en Parmaham over de pizza verdelen. Tip: verse rozemarijn en tijm kun je prima invriezen. Je neemt gewoon de hoeveelheid takjes die je nodig hebt uit de vriezer. Ontdooien is niet nodig want de tijmblaadjes en rozemarijnnaaldje ris je zo gemakkelijk van de takjes af.

Pizza bianca met aardappel, Parmaham en rucola

Boodschappen: 1 rol vers pizzadeeg, 2 bollen buffelmozzarella, klein bekertje crème fraîche, 2 roodschilaardappels, handje rucola, 50 gr Parmaham, paar takjes rozemarijn. Optioneel: fijngesneden tomaat en zwarte olijven als topping.
Uit de voorraad: 1 teentje knoflook, milde en extra vergine olijfolie, gemalen peper en zeezout.

Zaterdag

Op zaterdag eet ik bijna altijd een extra lekker broodje. Voor dit hamburgerrecept heb je weer rundergehakt nodig, wat je eerder in de week ook al hebt gebruikt. Van de 500 gram gehakt op het boodschappenlijstje houd je nog over dus maak gerust de hamburgers wat groter. Pita’s die je overhoudt kun je gewoon invriezen in een luchtdicht afgesloten ziplockzakje. Van pita’s kun je later bijvoorbeeld minipizza’s maken of lekker klassiek met shoarma of gyros. En nog een tip: lees hier hoe je wekenlang ijsbergsla goed kunt houden.

Pita smoky bacon & cheeseburger

Boodschappen: 2 grote pita’s (maaltijdpita), 250 gr rundergehakt, 4 plakjes gerookt ontbijtspek, 4 plakjes smeltkaas, flesje tabasco chipotle, ijsbergsla, pot augurkenplakjes.
Uit de voorraad: 1 grote ui, gerookt paprikapoeder, boter, zonnebloemolie, hamburgersaus met ingrediënten uit de voorraad, gemalen peper en zeezout.

Zondag

Zondag is een dag waarop ik altijd kijk waar ik zin in heb. Een kliekje (al dan niet samengesteld van meerdere kliekjes), iets met overgebleven ingrediënten, iets uit de vriezer, soep of junkfood. Dat laatste trouwens dan meestal weer wel zelfgemaakt. Deze dag echter geen junkfood want dat was er op zaterdag al, maar soep. Dit is het enige niet gehalveerde recept in dit weekmenu want ervaring leert dat de meeste mensen toch vaak wel een tweede kom lusten.

Pindasoep met kip en taugé

Boodschappen: 2 kipfilets, 100 gr taugé, pot pindakaas, verse koriander of platte peterselie. Optioneel: grof gehakte pinda’s.
Uit de voorraad: 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 el ketjap manis, 1 tl sambal, 2 kippenbouillonblokjes, zonnebloemolie, gemalen peper en zeezout.

Boodschappen

Vlees, kip, vis en vega Groenten, fruit en kruiden
200 gr falafel, Vivera € 2,35 1 aubergine € 0,79
50 gr gerookt ontbijtspek € 1,00 bakje dille € 0,99
200 gr gerookte zalm € 4,59 bakje koriander of platte peterselie € 0,99
4 kipfilets € 5,24 bakje rozemarijn € 0,99
50 gr parmaham € 2,45 bakje tijm € 0,99
500 gr rundergehakt € 3,59 beker snoeptomatenmix € 1,79
Zuivel, kaas en eieren 1 komkommer € 0,69
klein bekertje crème fraîche € 0,59 krop ijsbergsla € 0,79
2 buffelmozzarella € 2,98 Blik linzen € 1,06
pakje cheddar smeltkaas € 0,91 4 preien € 1,96
200 gr feta € 1,62 1 kg roodschilaardappels € 1,79
Griekse yoghurt 150 gr € 0,36 100 gr taugé € 0,99
200 ml slagroom € 0,56 blik tomatenblokjes € 0,45
Overig trostomaten € 2,29
blik Carbonell zwarte olijven € 1,05 zak rucola 75 gr € 0,89
tabasco chipotle € 2,56 Brood, rijst en pasta
pot augurkenplakjes € 0,81 zak tagliatelle € 1,27
grote pot pindakaas € 2,15 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg € 2,05
pak maaltijdpita’s € 0,92
Totaal: € 54,50

 

Uit de voorraad

boter nootmuskaat
cayennepeper paprikapoeder (gerookt)
extra vergine olijfolie peper uit de molen
fijn zeezout rode ui
flesje citroensap sambal
gedroogde oregano uien
gemalen komijn uienpoeder
ketjap manis witte wijn
kippenbouillonblokjes witte zijnazijn
knoflook vers zeezout uit de molen
knoflookpoeder zonnebloemolie
milde olijfolie zwarte peper poeder
Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *