Sliptongetjes met beurre noisette, peterselie en citroen

Sliptongetjes met beurre noisette, peterselie en citroen

Sliptongetjes eet ik met enige regelmaat maar dan bak ik ze gewoon met zout en peper en lichtjes door de bloem gehaald om en om in roomboter. Zo zijn ze gewoon al heerlijk maar het is niet ‘receptwaardig’ om online te zetten. Echter heb ik deze week een weekmenu met alleen maar vis samengesteld en vond ik het leuk om sliptongetjes erin op te nemen die wel het delen waard zijn en zo kwam ik op beurre noisette met peterselie, citroen en knoflook.

Sliptongetjes met beurre noisette

Beurre noisette is roomboter wat je op een rustige manier bruin laat kleuren. Letterlijk vertaald is het hazelnootboter terwijl er geen hazelnoot aan te pas komt. De smaak en geur zijn echter wel nootachtig vandaar de naam. Hiervoor moet je ook echt roomboter gebruiken want met margarine gaat dit je niet lukken. Als je het nog nooit hebt gemaakt, dan is het makkelijk als je een pan met lichtgekleurde bodem gebruikt zodat je goed kunt zien of de boter goudbruin is en niet al verbrandt. Bijvoorbeeld een koekenpan met witte binnenlaag of een rvs steelpannetje.

Sliptongetjes of slibtongetjes?

De juiste benaming is sliptong, dus met een ‘p’. Er werd tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw beweerd dat het slibtong moest zijn omdat de kleine tongetjes zich voornamelijk in het slib zouden verschuilen. Echter de correcte schrijfwijze komt vanwege het feit dat sliptongetjes zo klein zijn dat ze makkelijk door de mazen van het net ‘slippen’. Sliptong wordt namelijk gevangen middels sleepnetten.

Ingrediënten

 • 4 sliptongetjes, schoongemaakt
 • Handje krulpeterselie
 • Halve citroen
 • 1 teentje knoflook
 • Bloem
 • 100 gr roomboter
 • 1 tl neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: fijne rasp, koekenpan met lichtgekleurde bodem

Aan de slag!

 1. Hak de peterselie en de knoflook fijn. Rasp de schil van de (schoongeboende) citroen.
 2. Doe wat bloem op een bord. Kruid de sliptongetjes aan beide kanten met zout en peper en wentel ze door de bloem.
 3. Verhit de helft van de boter met de olie op middelhoog vuur. Leg de sliptongetjes in de pan zodra de boter niet meer bruist. Bak ze 1,5 minuut per kant. Neem ze uit de pan en houd ze op een bord warm onder aluminiumfolie.
 4. Doe de rest van de boter in kleine blokjes in de pan en laat op middelhoog vuur al roerend gelijkmatig smelten. Zodra het niet meer bruist gaat de boter bruin kleuren. Laat dit rustig gebeuren zodat de boter niet verbrandt. Zodra de boter mooi goudbruin is voeg je knoflook, peterselie en citroenrasp toe. Roer nog even door om de knoflook iets te fruiten.
 5. Serveer de sliptongetjes met de beurre noisette erop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*