Sloppy Joe (broodje met gehakt-tomatensaus)

Sloppy Joe (broodje met gehakt-tomatensaus)

Een Sloppy Joe (slordige Joe) is een broodje dat in de VS net zo gewoon is als een broodje hamburger. Het broodje is vroeg twintigste eeuw ontstaan en bestaat uit een dikke gehakt-tomatensaus met andere ingrediënten geserveerd op een hamburgerbroodje. Over de herkomst gaan verschillende verhalen rond. Zo zou het broodje in 1930 in Sioux City in de staat Iowa zijn ontstaan waar een kok, genaamd Joe, het broodje als ‘loose meat sandwich’ op het menu had. Er zijn echter ook mensen die beweren dat het broodje een Cubaanse oorsprong heeft. Amerikaans of Cubaans, mij zal het een worst wezen waar de Sloppy Joe precies vandaan komt, ik vind het sowieso om te smullen!

Ingrediënten

  • 8 zachte bollen of hamburgerbroodjes
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 350 gr ketchup
  • 4 el (smoked) barbecuesaus
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl mosterd
  • Tabasco
  • Worchestershiresaus
  • Boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 1 rode paprika
  • Materialen: braadpan, grillpan of contactgrill

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Gebruik je ook paprika, verwijder dan de zaden en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
  2. Verhit wat boter op middelhoog vuur in een braadpan en rul het gehakt bruin.
  3. Voeg de ui (en paprika), ketchup, barbecuesaus, knoflook, bruine suiker, chilipoeder, mosterd en 250 ml warm water toe en roer alles goed door. Voeg tabasco en Worchestershiresaus naar smaak toe. Doe het deksel schuin op de pan en laat minstens 20 minuten op middelhoog vuur sudderen. De saus moet tot de helft ingekookt zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verhit een grillpan of grill. Snijd de broodjes doormidden en grill ze op de snijkanten. Beleg de broodjes ruim met de gehaktsaus en leg de bovenste helften er weer op. Serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*