Smeuïge kokosmakronen – supermakkelijk te maken!

Smeuïge kokosmakronen – supermakkelijk te maken!

Kokosmakronen, het is echt hééééél lang geleden dat ik die eens heb gemaakt. In een tijd dat ik mezelf nog een jonge blaag kon noemen en ik ook graag zoetigheden at. Inmiddels zie ik bijna Sara en ben ik al decennia geen zoetekauw meer. Maar heel soms vind ik het wel gewoon leuk om zoet te bakken. Ik proef er dan wat van en de rest geef ik gewoon weg. En nu ik in deze tijden van de coronacrisis toch de deur niet uit meer kom, heb ik nog meer tijd in de keuken. Ik kwam op het idee omdat ik in de voorraadkast nog een zak kokosrasp had liggen van een vorige keer dat ik iets zoets maakte en al was dat lang geleden, de kokos was gelukkig nog prima te gebruiken.

Smeuïge of brosse kokosmakronen

Nou herinnerde ik me nog dat ik jaren geleden eiwitten luchtig klopte voor de kokosmakronen en dat ze dan bros, als een soort meringue, uit de oven kwamen. Maar ik herinnerde me ook nog dat de kokosmakronen uit de winkel juist heel zacht en niet bros zijn en dat zachte vond ik lekkerder. Alleen was er destijds nog geen internet om het verschil op te zoeken maar nu kon dat gelukkig wel! En zo kwam ik uit op Koken met Karin; zij heeft het recept voor de smeuïge versie 😀 En die versie vind ik zelf ook nog net iets gemakkelijker omdat je de eiwitten niet hoeft stijf te kloppen. Wat altijd mis kan gaan als er ook maar een drupje eigeel is achtergebleven in het eiwit of de kom is niet vetvrij genoeg.

Nog een weetje: de kokosmakronen uit de supermarkt, die platte met een gat erin op een laagje eetpapier, zijn eigenlijk kokoskransen. Kokosmakronen zijn bolle hoopjes. En misschien zie jij het als een typisch Nederlands koekje, dat is het niet. Veel landen hebben hun eigen variant.

Ingrediënten

  • 100 gr droge kokosrasp
  • 80 gr suiker
  • 2 grote eieren
  • Optioneel: citroen- of limoenrasp
  • Materialen: bakpapier, vuurvaste kom (glas of metaal), kookpan, ijsschep of grote opscheplepel

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren. Het geel heb je niet nodig.
  3. Roer in een vuurvaste kom de kokos, suiker en eiwitten goed door elkaar. Optioneel kun je ook nog citroen- of limoenrasp erdoor roeren. Dat geeft echt een frisse touch aan de kokosmakronen. Ik heb de rasp van een hele limoen gebruikt.
  4. Breng in een pan waar de kom op past een laagje water aan de kook. Zet de kom erop een roer tot de suiker gesmolten is. Het mengsel moet een kleverig, samenhangend geheel zijn.
  5. Schep met een ijsschep of een flinke opscheplepel ca. 10 bergjes verdeeld over de bakplaat. Bak de kokosmakronen ca. 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*