
Smeuïge tonijnsalade
Ik vind tonijnsalade op een toastje of (stok)brood zo lekker. Alleen moet je ‘m niet in de supermarkt kopen want die bakjes zijn meer mayonaise en andere toevoegingen, dan tonijn. Bovendien is het echt geen moeite om zelf een tonijnsalade te maken. Je hebt het in 10 minuten gemaakt. Zorg dat je altijd een blikje tonijn (en een pak toastjes) in de voorraadkast heb staan, dan kun je altijd – samen met een eiersalade – snel iets lekkers op tafel zetten wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Ik gebruik overigens altijd tonijn op olie en niet op water omdat tonijn op olie meer smeuïgheid aan de salade geeft.
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn op olie
- 2 sjalotjes, heel fijn gesnipperd of 1 bosuitje in heel dunne ringetjes
- 2 el mayonaise (vers) of crème fraîche
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Optioneel: 1 el fijngehakte bieslook of dille / 1 el grofgehakte kappertjes / 1 tl mierikswortel
Aan de slag!
- Giet de olie van de tonijn. Helemaal laten uitlekken is niet nodig. Het is niet erg als er nog wat olie achterblijft, dit maakt de salade alleen maar smeuïger.
- Prak de tonijn in een kom met een vork fijn.
- Voeg de sjalotjes of bosuitjes en de mayonaise of crème fraîche toe en meng alles goed door. Het is de bedoeling dat de tonijn net aan elkaar blijft ‘hangen’ en niet ‘zwemt’ in de mayo of crème fraîche. Valt het nog uit elkaar, voeg dan een beetje extra toe.
- Breng de tonijnsalade op smaak met zout en peper.
- Wil je de salade nog een beetje opleuken, voeg dan nog bieslook en/of kappertjes toe. En voor een beetje meer pit is een theelepel mierikswortel erg lekker.
- Bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast.
Advertentie