Smörgåstårta (Zweedse hartige broodtaart)

Smörgåstårta (Zweedse hartige broodtaart)

Smörgåstårta is, zoals de titel al zegt, een Zweedse hartige taart van brood. Het wordt in laagjes opgebouwd met verschillende vullingen. Meestal vier lagen brood met drie vullingen ertussen. Een vast recept is er niet voor, je kunt er van alles voor gebruiken. Met vlees, met vis, een combinatie daarvan of eventueel vegetarisch. Mayonaise (als basis voor spreads) en ei komen echter veelal wel in de basis voor. Dit recept is hoe ik het heb gemaakt. Maar googel gerust voor meer inspiratie.

Het brood

Je kan de smörgåstårta maken van een ongesneden rond brood zodat je het in taartpunten kunt snijden. Maar casinobrood – ongesneden of gesneden – leent zich ook prima hiervoor. Ongesneden rond brood snijd je overdwars in vier plakken. Een heel casinobrood ook, maar snijd deze rondom nog een beetje bij zodat alle kanten geheel recht zijn. Gebruik je voorgesneden casinobrood, leg dan meerdere sneetjes op elkaar en snijd rondom gelijk (korstjes eraf). Op de foto zie je mijn kleine versie van twee keer vier sneetjes casinobrood naast elkaar. Dit kun je ook doen met drie keer vier sneetjes naast elkaar, of vier keer vier sneetjes in een vierkant. Besmeer de smalle kanten van de sneetjes bood waar ze elkaar raken met wat roomkaas zodat ze aan elkaar plakken. En als je met casinobrood werkt, bouw de broodtaart dan op de schaal of plank waarop je het wilt serveren op. Met dit brood kan het namelijk makkelijk uit elkaar vallen als je het overhevelt. Met een heel rond brood zal dat niet snel gebeuren omdat het een stevige korst rondom heeft.

Tips voor de ingrediënten

Het is lastig aan te geven hoeveel je van alle ingrediënten nodig hebt. Het hangt af van hoe groot je de smörgåstårta maakt. De ingrediëntenlijst hieronder is dus een richtlijn op basis van mijn samenstelling. Van de garnalensalade heb ik trouwens helaas geen recept online. Maar het is niet moeilijk: meng kleine roze garnalen met mayonaise, wat yoghurt of crème fraîche, een beetje tomatenpuree, peterselie en/of dille (mag gedroogd zijn) en breng op smaak met zout en peper. De garnalensalade en eiersalade kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, al heeft dit niet mijn voorkeur.

Wat betreft de roomkaas: ik heb voor dit kleine broodtaartje al de helft van een kuipje van 200 gram gebruikt. Houd er dus rekening mee dat je hiervan voldoende hebt als je een grotere taart maakt.

En wat betreft de toppings: hiermee laat je zien welke hoofdingrediënten je in de broodtaart zelf hebt gebruikt. In dit geval dus ei, garnalen, zalm, komkommer en dille.

Enneh… Ik heb 30 minuten bereidingstijd aangegeven. Dit is voor het samenstellen van de broodtaart. Dus als je zelf garnalen- en eiersalade maakt, dan kost het uiteraard wat extra tijd.

Ingrediënten

  • Een ongesneden rond brood, of een ongesneden of voorgesneden casinobrood
  • Naturel roomkaas
  • Eiersalade (recept)
  • Garnalensalade
  • Extra roze garnalen
  • Gerookte zalm
  • Komkommer, in dunne plakjes van max. 3 mm
  • Verse dille
  • Hardgekookte eieren, in plakjes
  • Citroen, dunne halve schijfjes

Aan de slag!

  1. Beleg de onderste laag brood met eiersalade. Leg de volgende laag brood erop.
  2. Besmeer deze laag brood met roomkaas en beleg met plakjes komkommer en zalm. Garneer royaal met dille. Leg de volgende laag brood erop.
  3. Beleg deze broodlaag met garnalensalade en leg de laatste laag brood erop. Snijd de taart, indien nodig, rondom nog een beetje bij zodat alle lagen helemaal gelijk zijn.
  4. Besmeer de broodtaart rondom royaal met roomkaas. Vervolgens garneer je de taart met garnalen, schijfjes komkommer, schijfjes ei, rozetjes van zalm, halve schijfjes citroen en plukjes dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*