Smørrebrød met bietensalade en zure haring

Smørrebrød met bietensalade en zure haring

Voor het ‘broodje van de week’ had ik echt weer eens zin in smørrebrød! Deze met onder andere bietensalade en zure haring is mijn derde variant en het zal ook zeker nog niet  de laatste zijn. Want smørrebrød is niet alleen ontzettend lekker en ook best gezond, het zijn ook plaatjes om te zien. Bijna zonde om je tanden in te zetten!

Tip: Als je smørrebrød net als ik ook zo lekker vindt, maak er dan eens een uitgebreide weekendlunch van gecombineerd met andere variaties, zoals deze met sardientjes en deze met karrysild.

Wat is smørrebrød?

Smørrebrød, of smörrebröd in gewone spelling, is een traditioneel Deens lunchgerecht bestaande uit rijkelijk belegd roggebrood besmeerd met boter of zuivel. Het beleg bestaat uit vlees, vis of kaas, rauwkost en een garnituur van een kruid en/of een saus. Het is een soort open sandwich die zo royaal belegd is, dat je het roggebrood vaak nog maar nauwelijks ziet. De variaties zijn echt eindeloos maar zeker niet alle voedingsmiddelen kunnen als beleg fungeren, en niet alles kan met elkaar worden gecombineerd. Zowel vorm als smaak spelen bij de selectie een rol.

Smørrebrød roggebrood

De Denen gebruiken uiteraard hun eigen Deense roggebrood voor smørrebrød. Dat lijkt een beetje op ons Fries roggebrood maar het is iets grover en minder compact. Zelf ben ik fan van Duitse Oberländer maar deze keer heb ik gekozen voor Brabants roggebrood. Beiden zijn wat minder compact dan het donkere Friese of Groningse roggebrood. Meer over verschillende soorten Hollands roggebrood lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 sneden roggebrood
  • 2 gekookte rode bieten
  • 4 zure haringen
  • 1 à 2 sjalotjes
  • Paar takjes dille
  • Kappertjes
  • Klein stukje komkommer
  • Klein bekertje zure room
  • 1 tl mosterd
  • 1 el van het zure haring vocht
  • Boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet/zeef, kom, schaaf

Aan de slag!

  1. Snijd de sjalot in dunne ringen, doe in een vergiet of zeef en strooi er zout over. Laat minstens een half uur rusten. Daarna afspoelen en droogdeppen. Je kan er ook voor kiezen om de ui in te leggen met azijn en suiker maar in dit geval heeft het smørrebrød voor mij al voldoende zuur. De uienringen hoeven overigens niet per se in het zout maar ik vind het zo lekkerder want ze worden er zachter in smaak en textuur door.
  2. Meng voor de bietensalade zure room, mosterd en een eetlepel van het vocht van de zure haring in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  3. Snijd de bieten in blokjes en meng door de zure room.
  4. Halveer de zure haringen in de lengte en schaaf een aantal flinterdunne plakjes komkommer.
  5. Beboter het roggebrood en beleg met komkommer en bietensalade. Drapeer zure haring erop en garneer met ui, kappertjes en plukjes dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*