Smørrebrød met garnalen in yoghurtsaus en ei

Smørrebrød met garnalen in yoghurtsaus en ei

Pas geleden maakte ik weer eens een smørrebrød, met bietensalade en zure haring, en ik kreeg gelijk weer de smaak te pakken! Dus heb ik weer een nieuwe variatie, deze keer garnalen in yoghurtsaus met dille, ei en rode ui. De vorige was de derde variant en deze dus alweer de vierde en nog zeker niet de laatste!

Wat is smørrebrød?

Smørrebrød, of smörrebröd in gewone spelling, is een traditioneel Deens lunchgerecht bestaande uit rijkelijk belegd roggebrood besmeerd met boter of zuivel. Het beleg bestaat uit vlees, vis of kaas, rauwkost en een garnituur van een kruid en/of een saus. Het is een soort open sandwich die zo royaal belegd is, dat je het roggebrood vaak nog maar nauwelijks ziet. De variaties zijn echt eindeloos maar zeker niet alle voedingsmiddelen kunnen als beleg fungeren, en niet alles kan met elkaar worden gecombineerd. Zowel vorm als smaak spelen bij de selectie een rol.

Smørrebrød roggebrood

De Denen gebruiken uiteraard hun eigen Deense roggebrood voor smørrebrød. Dat lijkt een beetje op ons Fries roggebrood maar het is iets grover en minder compact. Zelf ben ik fan van Duitse Oberländer maar deze keer heb ik wel gekozen voor Fries roggebrood. Meer over verschillende soorten Hollands roggebrood lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 sneetjes roggebrood
  • 250-300 gr gekookte roze garnalen
  • 2 eieren
  • 1 kleine rode ui
  • 1½ el verse dille
  • 4 tl citroensap
  • 1 tl citroenrasp
  • 80 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • Sla, soort naar wens
  • Boter of roomkaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: pannetje of eierkoker, zeef, fijne rasp kom

Aan de slag!

  1. Snijd de ui in dunne ringen, doe in een zeef en bestrooi ze met zout. Laat een half uurtje rusten, spoel dan af en dep droog.
  2. Kook ondertussen de eieren hard en laat afkoelen in koud water.
  3. Rasp wat schil van de (schoongeboende) citroen tot je een theelepel hebt. Knijp de citroen uit. Je hebt 4 theelepels nodig. Hak dille fijn tot je 1,5 eetlepel hebt.
  4. Meng in een kom de garnalen met yoghurt, mayonaise, dille, citroensap en rasp en peper en zout.
  5. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
  6. Bestrijk het roggebrood met boter of roomkaas en beleg met sla, ei, de garnalen en een paar uienringen. Garneer met nog een takje dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*