Smørrebrød met paté, rode biet en krokant spek

Smørrebrød met paté, rode biet en krokant spek

Het is weer tijd voor smørrebrød! Ik ben nog nooit in Denemarken geweest maar alleen hiervoor zou ik wel een keer willen gaan want ze hebben daar tentjes waar de keuze echt reuze is. Ik denk dat ik dan vrijwel alles wel wil proeven 😉 Enfin, voorlopig maak ik het gewoon zelf! Deze met paté, rode biet en krokant spek is inmiddels alweer mijn vijfde variant en zal ook zeker niet de laatste zijn!

Paté voor dit smørrebrød

Heel gek, maar ik hou echt niet van lever. Tenminste, als het gebakken is. Ook niet van kippenlevertjes, zelfs niet met spekjes en ui en ook niet gekookt en dungesneden voor op brood. Maar paté ben ik dan weer wel dol op en dat bestaat voor het overgrote deel ook uit lever. Ook leverwort en leverpastei vind ik lekker. En om eerlijk te zijn vind ik zelfs foie gras zalig, alleen eet ik dat niet meer omdat de dieren op een echt vreselijke manier worden vetgemest om een zo vet mogelijke lever te verkrijgen. Anyway, ‘gewone’ paté wat je in elke supermarkt ziet, is gemaakt van varkenslever met toevoeging van vet of spek en andere ingrediënten. Ik vind grof het lekkerst, zoals Ardenner of boerenpaté, maar voor dit smørrebrød maakt het niet uit welke soort jij verkiest!

Wil je meer weten over smørrebrød? Ik schreef er al in een eerdere blog over. Je leest het hier.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 sneetjes (Duits) roggebrood
 • 2 plakken paté, soort naar wens
 • 1 gekookte rode biet
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 4 cocktail augurkjes
 • Handje rucola
 • 100 ml witte azijn
 • 1 el suiker
 • ½ el zout
 • ½ el neutrale olie
 • Boter
 • Materialen: pannetje, schaal, koekenpan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Breng de azijn met 100 ml water, suiker en zout aan de kook tot zout en suiker zijn opgelost. Snijd ondertussen de biet in dunne plakjes of blokjes of rasp grof (hoe jij het het lekkerst vindt) en doe in een schaal. Schenk het azijnmengsel erover en laat afkoelen.
 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Bestrijk het roggebrood met wat boter en beleg met rucola, biet en een halve plak paté. Garneer het smørrebrød met een plakje spek en een in de lengte doorgesneden augurkje.

[/directions]

Meer smørrebrød:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *