Smørrebrød met sardientjes (belegd roggebrood)

Smørrebrød met sardientjes (belegd roggebrood)

Smørrebrød, of smörrebröd in gewone spelling, is een traditioneel Deens lunchgerecht bestaande uit rijkelijk belegd roggebrood besmeerd met boter of zuivel. Het beleg bestaat uit vlees, vis of kaas, rauwkost en een garnituur van een kruid en/of een saus. Het is een soort open sandwich die zo royaal belegd is, dat je het roggebrood vaak nog maar nauwelijks ziet. De variaties zijn echt eindeloos maar zeker niet alle voedingsmiddelen kunnen als beleg fungeren, en niet alles kan met elkaar worden gecombineerd. Zowel vorm als smaak spelen bij de selectie een rol. Deze variant is met sardientjes uit blik, ei, komkommer, kappertjes, ui en sla. Meer wetenswaardigheden over smörrebröd lees je hier.

Smørrebrød roggebrood

Meestal wordt voor smørrebrød heel stevig en donker roggebrood gebruikt zoals wij dat hier ook kennen als Fries roggebrood. Al worden er ook zeker andere broodsoorten gebruikt. Dat hele stevige en donkere vind ik echter wat te zwaar en daarom heb ik voor Duits Oberländer zuurdesem roggebrood gekozen. Dit is ook nog behoorlijk stevig maar heeft meer de textuur van gewoon brood.

Ingrediënten

  • 4 sneden Duits zuurdesem roggebrood of 8 sneetjes gewoon roggebrood
  • 2 blikjes sardines
  • 1 bekertje zure room
  • Stukje komkommer
  • 1 el kappertjes op zout (op zuur mag ook)
  • 2 eieren
  • ½ rode ui
  • 2 tl mierikswortel of mosterd
  • Paar takjes verse dille
  • 1 citroen
  • Paar blaadjes kropsla of ijsbergsla
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen:

Aan de slag!

  1. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water.
  2. Snijd ondertussen de komkommer in dunne schijfjes en de ui in dunne halve ringen. Scheur voldoende slablaadjes grof. Boen de citroen goed schoon en snijd in plakjes.
  3. Meng in een kommetje de zure room met mierikswortel of mosterd en breng op smaak met zout en peper.
  4. Pel de eieren en snijd in plakjes. Verwijder de ruggengraten uit de sardientjes en pluk ze uit elkaar.
  5. Bestrijk het roggebrood met de zure room. Beleg met sla, komkommer, ei en rode ui. Verdeel daarover de sardientjes en garneer met kappertjes en een paar plukjes dille. Serveer het smørrebrød met schijfjes citroen om erover uit te knijpen.

Ook lekker met sardientjes:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*