Smørrebrød met zure haring in kerriesaus (Karrysild)

Smørrebrød met zure haring in kerriesaus (Karrysild)

Smørrebrød heb ik één keer eerder gemaakt met sardientjes en ik had weer eens zin in zo’n flink belegd Deens sneetje roggebrood maar dan met een nieuwe topping. Dus ging ik op zoek naar authentieke recepten en zo stuitte ik op karrysild. Karrysild is roggebrood belegd met zure haring in een kerriesaus waarin onder andere sjalot, zure augurk, kappertjes en appel zijn verwerkt.

Nou ben ik niet een enorme fan van fruit in mijn eten maar in een koud gerecht vind ik het wel oké. Mits het vers fruit is want gedroogd fruit staat niet op mijn ‘lekker lijstje’ en vooral fruit uit blikjes of pot op siroop of sap gruwel ik van. Appel is ook niet echt mijn favoriete vrucht, zeker niet als ze melig zijn. Alleen Granny Smith vind ik lekker omdat deze stevig en zuur is. Maar ook die eet ik nooit omdat ik vaak maagpijn krijg van appels. Dus als er in een gerecht appel is verwerkt, zoek ik meestal naar een alternatief. Toch heb ik deze keer wel de appel gebruikt omdat ik niet wilde tornen aan een authentiek recept. Gelukkig is het niet zo veel dus dan verdraagt mijn maag het nog wel 🙂

Wat is smørrebrød precies?

Smørrebrød, of smörrebröd in gewone spelling, is een traditioneel Deens lunchgerecht bestaande uit rijkelijk belegd roggebrood besmeerd met boter of zuivel. Het beleg bestaat uit vlees, vis of kaas, rauwkost en een garnituur van een kruid en/of een saus. Het is een soort open sandwich die zo royaal belegd is, dat je het roggebrood vaak nog maar nauwelijks ziet. De variaties zijn echt eindeloos maar zeker niet alle voedingsmiddelen kunnen als beleg fungeren, en niet alles kan met elkaar worden gecombineerd. Zowel vorm als smaak spelen bij de selectie een rol. Meer wetenswaardigheden over smörrebröd lees je hier.

Ingrediënten

 • Roggebrood
 • 5 zure haringen
 • ½ appel
 • 1 sjalotje
 • 1 grote zure augurk
 • 1 el kappertjes
 • 2 el crème fraîche
 • 2 el mayonaise
 • 1 el mosterd
 • 1 el milde kerriepoeder
 • ¼ tl heel korianderzaad
 • ¼ tl heel mosterdzaad
 • 1 el vocht van de zure haring
 • 1 kleine rode ui of een groot sjalotje
 • 2 eieren
 • Stukje komkommer
 • Verse dille
 • Boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: vijzel, kom

Aan de slag!

 1. Stamp koriander- en mosterdzaad met een vijzel (of in een zakje met iets zwaars). Snipper het sjalotje heel fijn en snijd de augurk in piepkleine blokjes. Meng dit in een kom samen met de kappertjes, crème fraîche, mayonaise, mosterd, kerriepoeder en een eetlepel vocht uit de pot van de zure haring en breng op smaak met zout en peper. Zet minstens een uur afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen.
 2. Kook de eieren halfhard of hard en laat afkoelen in water.
 3. Snijd de zure haring in stukjes en de appel in piepkleine blokjes of lucifertjes. Schep ze door de kerriesaus.
 4. Snijd de ui of sjalotjes in dunne ringen. Pel de eieren en snijd elke in 4 partjes. Snijd 8 schijfjes komkommer en halveer ze.
 5. Beboter sneetjes roggebrood en beleg ze met de zure haring in kerriesaus. Garneer de karrysild met uiringen, een partje ei, komkommer en wat plukjes verse dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*