Snelle gravad lax

Snelle gravad lax

Gravad lax, of gravlax, is Scandinavische gemarineerde zalm. De naam komt van het woord grav, wat in het Zweeds en Noors ‘gat in de grond’ of ‘graf’ betekent, en het woord voor zalm: lax. Feitelijk betekent het dan ook ‘in de grond begraven zalm’. En dat is precies hoe het ooit werd gemaakt, al in de middeleeuwen. Verse zalm werd flink gezouten (zout werkt immers als een conserveringsmiddel) en vervolgens in het zand begraven om de vis te laten rijpen. Meestal werden er ook nog stenen op gelegd om vocht uit de zalm te persen. Later is dit aangepast tot zoals we nu gravad lax kennen. Een halve zalmzijde met huid wordt in een schaal op een laag vershoudfolie met de huidzijde naar beneden gemarineerd met een mengsel van zout, suiker, citroensap en heel veel verse dille. Vervolgens afgedekt met nog een laag folie en iets direct daar bovenop wat de zalm goed afdekt, bijvoorbeeld een plank of een tweede schaal. Daar gaat weer iets zwaars bovenop om het geheel goed aan te drukken. Dit wordt enkele dagen (minimaal 3) op een koele plaats bewaard. Daarna wordt de zalm in flinterdunne plakjes gesneden (zonder huid). Traditioneel wordt gravad lax gegeten met een mosterd-dillesausje. Het vocht wat tijdens de wachttijd is vrijgekomen, wordt dan meestal als basis voor het sausje gebruikt.

Ik heb het nog nooit op deze traditionele manier gemaakt omdat het toch een aantal dagen veel ruimte in de koelkast in beslag neemt en ook omdat een halve zalm een behoorlijke hoeveelheid is. Dan moet je toch echt wel wat gasten hebben. Maar ik ben vast van plan het nog wel eens doen voor een feestje of ofzo. Ik het maak het echter wel zo nu en dan in deze snelle variant. Meestal met verse zalm, maar ook wel eens met gerookte zalm. Gebruik je gerookte zalm, laat dan het zout achterwege of gebruik slechts een heel klein snufje anders wordt het te zout.

Ingrediënten

 • 300-400 gr verse zalm (of gerookte), in heel dunne plakjes
 • 20 gr verse dille, fijngehakt (zonder de dikke stelen)
 • 1,5 el grof zeezout
 • 1 el suiker
 • 3 el (vers) citroensap
 • 1 el honing
 • 1 el milde olijfolie
 • Versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddelen: 2 grote platte schalen, vershoudfolie

Aan de slag!

 1. Spreid de plakjes zalm gelijkmatig uit over een grote platte schaal.
 2. Bestrooi met het zout en de suiker en maal er een ruime hoeveelheid peper over.
 3. Klop een dressing van het citroensap met de honing en olijfolie en sprenkel dit gelijkmatig over de zalm.
 4. Verdeel vervolgens de verse dille over de zalm.
 5. Dek af met vershoudfolie en druk er een tweede schaal op om het geheel te verzwaren. Zet daar eventueel nog iets zwaars bovenop.
 6. Laat zo een paar uur staan in de koelkast. Hoe langer, hoe lekkerder!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*