Snelle pastasalade met tonijn en pesto

Snelle pastasalade met tonijn en pesto

Koken uit de voorraad! Tenminste, dat geldt voor mij want alle ingrediënten in deze pastasalade heb ik standaard in huis. Pasta altijd minstens twee soorten, uien in drie soorten (geel, rood en sjalot), een blikje tonijn is ook altijd in de voorraadkast te vinden, kappertjes en zongedroogde tomaten koop ik altijd al nieuw zodra ik driekwart van de potjes in de koelkast heb gebruikt, idem voor olijven, en ja, zelfs Parmezaanse kaas, Pecorino en zelfgemaakte pesto heb ik altijd in huis. De hoeveelheid is goed voor twee lunchporties of voor twee kleine eters als maaltijdsalade. Voor grotere eters is het simpel te verdubbelen.

Meer doen met een pastasalade

Voor een pastasalade werkt een grove pastasoort het best, zoals penne, fusilli, farfalle, kleine tortellini etc. Slierten en linten vind ik persoonlijk koud als salade minder lekker eten. Heb je een keer teveel pasta gekookt, dan is het ideaal om de volgende dag een pastasalade te maken. Of je vriest het in en gebruikt het later in een salade. Je kunt uiteraard naar hartenlust variëren met de ingrediënten. Kijk gewoon eens wat je in huis hebt of misschien kliekjes die prima gecombineerd kunnen worden met pasta. Een restje kip, vlees of groenten, een aangebroken zakje sla, een stukje kaas, andere vissoorten uit blik, olijven, noten en pitten of misschien heb je nog een verdwaald potje tapenade. Je kunt echt zoveel kanten op met pasta!

Pesto op voorraad

Als je zelf pesto maakt, heb je al snel meer dan wat je op dat moment nodig hebt. Ik doe het restant altijd verdelen over kleine glazen potjes (ik bewaar altijd die kleine potjes van kappertjes en ansjovis). Wel potjes en dekseltjes eerst goed steriliseren. Daarna met een schoon lepeltje tot 2 centimeter onder de rand vullen, de rand goed schoonvegen met keukenpapier en vervolgens een laagje olijfolie erop schenken. In de koelkast blijft dit dan een paar maanden goed. Eenmaal geopend is de houdbaarheid beperkt maar dan nog kun je de pesto een week of twee bewaren als je steeds een schoon lepeltje gebruikt, de rand weer goed schoonveegt en er een nieuw laagje olie op schenkt. Voor nog meer zekerheid kun je de potjes ook wecken. Als je dit goed doet, hoef je ze niet eens in de koelkast te bewaren. Na openen uiteraard weer wel.

Ingrediënten

 • 100 gr grove pasta naar wens
 • 1 blikje tonijn
 • 1 sjalotje of een halve kleine rode ui
 • 1 el kappertjes
 • 2 el pesto
 • Paar zongedroogde tomaatjes
 • Handje olijven, groen, zwart of mix naar wens
 • Stukje Parmezaanse kaas of Pecorino
 • 1 el extra vergine olijfolie
 • Zout en versgemalen peper
 • Materialen: kookpan, vergiet/zeef, schaal, kaasschaaf of dunschiller

Aan de slag!

 1. Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar. Giet af in een vergiet of zeef, spoel af met koud water en laat uitlekken. Laat ook de tonijn uitlekken. Dit kan gewoon bij de pasta.
 2. Snipper de sjalot of ui en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Snijd de olijven in ringetjes.
 3. Doe de pasta met de tonijn, ui, tomaatjes, kappertjes, olijven, pesto en olie in een schaal en schep het geheel goed om. Breng de pastasalade op smaak met wat peper en schaaf er wat kaas over.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*