
Snelle Pho (Vietnamese noedelsoep)
Dit is met recht Vietnam in een kom! Pho is namelijk het Vietnamese nationale gerecht. Het lijkt een simpel soepje, maar het is werkelijk een smaakexplosie in je mond! Een heel eenduidig recept is er niet voor, maar zeker wel een basis. De bouillon is het belangrijkst en noedels mogen niet ontbreken. Achter Pho wordt soms de basis van de bouillon genoemd. De twee bekendste zijn Pho bo (rundvlees) en Pho ga (kip). Deze versie is met runderbouillon. Ik heb voor de makkelijke en snelle weg gekozen door homemade bouillon te gebruiken waarvan ik nog een bak in de vriezer had. Wil je het echt van scratch op z’n Vietnamees maken, volg dan dit recept van Pho Vietnam (zo ga ik het ook zeker nog een keer doen). En als je voor héél makkelijk wilt gaan, dan gebruik je gewoon bouillonblokjes.
De soep dien je op met garnituur waarmee iedereen naar eigen wens de soep meer op smaak kan brengen. Gebruik er eetstokjes bij zodat je het vlees uit de kom ook nog kan dippen in de sausjes.
Ingrediënten
- 1,5 liter runderbouillon
- 300 gr (kogel)biefstuk
- 4 kruidnagels
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 5 cm verse gember
- 2 kleine gedroogde cayennepepertjes
- 2 el vissaus
- 125 gr platte rijstnoedels
- 1 ui
- 2 bosuitjes
- 1 kleine rode ui
- 125 gr taugé
- Garnituur: hoisinsaus, vissaus, chilisaus, partjes limoen of citroen, handje Thaise basilicumblaadjes, handje korianderblaadjes
- Materialen: kookpan, zeef/vergiet, kleine kommetjes/schaaltjes, grote soepkommen, eventueel eetstokjes
Aan de slag!
- Breng de bouillon aan de kook. Snijd de gember in dunne plakjes en halveer de gewone ui. Doe de uihelften, gember, kruidnagels, steranijs, kaneelstokje en de cayennepepertjes in de bouillon en laat op laag vuur met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes trekken. Schep na het trekken de ingrediënten uit de pan en breng de bouillon op smaak met vissaus. Houd de bouillon tegen de kook aan.
- Terwijl de bouillon trekt, kun je verder met de rest. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen, de bosuitjes schuin in stukjes van ca. 0,5 mm, de limoen/citroen in kwarten en scheur de korianderblaadjes en Thaise basilicumblaadjes grof. Laat de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking wellen (ca. 5 min) en laat uitlekken. Snijd de biefstuk tegen de draad in in heel dunne plakjes. Als je dit moeilijk vindt, leg dan de biefstuk eerst even 20 minuten in de vriezer.
- Doe de hoisinsaus, vissaus, chilisaus, basilicum, koriander en limoen/citroen in kommetjes.
- Verdeel over ruime soepkommen wat noedels, taugé, bosui, rode ui en biefstuk en vul de kommen aan met de hete bouillon.
- Serveer het garnituur er apart bij zoals in de intro beschreven.