Snelle romige pasta met prei en ham

Snelle romige pasta met prei en ham

Het romige van deze pasta met prei en ham komt niet van slagroom maar van kruidenroomkaas in combinatie met wat van het pastakookwater. Het zetmeel in het water wat tijdens het koken van pasta vrijkomt, zorgt voor een goede binding in pastagerechten die niet echt een saus bevatten. Het maakt hier ook de roomkaas wat dunner zodat het beter mengt met de pasta.

Gebruik jij de hele prei?

De heel stugge, groene delen van prei worden vaak weggegooid. Ik gebruik het ook niet altijd omdat het zo stug en hard is. Alleen als de prei heel fijn gesneden moet, gebruik ik meer van het groen maar als het grover blijft dan vind ik het niet prettig eten. Maar wat ik niet gebruik gooi ik nooit weg. Ik bewaar het in een diepvrieszak in de vriezer en gebruik het later als ik bouillon laat trekken voor  groentesoep of kippensoep. Dat doe ik ook altijd met de steeltjes van peterselie en bladselderij en de stugge witte onderkanten van bleekselderij. Ik stop dat gewoon altijd bij elkaar in dezelfde zak en haal het uit de vriezer zodra ik soep maak.

Ingrediënten

 • 400 gr grove pasta
 • 2 preien
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 gr hamblokjes
 • 150 gr kruidenroomkaas
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 2 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, vergiet, hapjespan

Aan de slag!

 1. Breng een pan water met zout aan de kook. Halveer de preien en snijd ze met een stukje van het lichte groen in dunne halve ringen (zie tip boven). Hak de knoflook fijn.
 2. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Neem een kopje kookwater uit de pan, giet af in een vergiet en laat uitlekken.
 3. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan. Voeg de prei toe en roerbak ca. 8 minuten tot het zacht is en het vocht verdampt. Voeg de knoflook en de ham toe en bak nog even mee.
 4. Voeg de kruidenroomkaas en een scheut van het kookwater toe en roer tot de roomkaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de pasta erdoor en voeg indien nodig nog een scheut van het kookwater toe.
 6. Verdeel de pasta over kommen of borden en rasp of schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*