Snelle umami noedels met biefstuk

Snelle umami noedels met biefstuk

Dit is lekker snel klaar comfort food! Ik heb voor deze noedels met biefstuk gewoon instant noedels gebruikt. Je kent ze vast wel, die goedkope pakjes met een zakje ‘smaakmaker’. Dat zakje heb je niet nodig, enkel de noedels. Door de saus, waarin onder andere hoisinsaus is verwerkt, smaakt dit gerecht heerlijk hartig, oftewel: umami. Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is een Japans woord wat staat voor heerlijkheid of hartig.

Saus voor de noedels

Hoisinsaus kom je tegenwoordig steeds meer tegen in de supermarkten. Kun je geen echte hoisinsaus in de supermarkt vinden (je moet niet zo’n flesje woksaus hebben), ga dan naar een Aziatische winkel of maak het zelf. Het is helemaal niet moeilijk. Overigens moet je dan ook naar een Aziatische winkel voor een bakje misopasta maar dat blijft eeuwen goed in de koelkast. De vissaus, wat tevens in de saus gaat, is ook in veel supermarkten te koop. Overigens ga ik voor dergelijke producten altijd naar de Aziatische supermarkt want dan weet ik zeker dat ik echt iets goeds heb in plaats van een slap aftreksel van een huismerk of zogenaamd Aziatisch merk wat gewoon in Nederland wordt geproduceerd.

Biefstuk of voorgesneden vlees?

Dan het vlees. Kies als je het kan missen echt voor biefstuk (en snijd het zelf in reepjes) en niet voor runderreepjes of wokpuntjes. Mijn ervaring is dat deze veel minder mals zijn en meestal ook niet van hetzelfde deel van een rund waarvan biefstuk wordt gesneden. Bovendien bevat het vaak toevoegingen. Neem bijvoorbeeld de AH runderreepjes: 97% rundvlees, water, zeezout, azijnpoeder, natuurlijk aroma, voedingszuur (natriumcitraat [E331]), antioxidant (natriumascorbaat [E301]). Hetzelfde geldt voor de biefstukpuntjes. Waarom al die extra’s? Dat zuur wordt puur toegevoegd om het vlees wat malser te maken en dat zegt al genoeg over de kwaliteit.

Ingrediënten

  • 250 gr biefstuk
  • 2 pakjes instant noedels
  • 2 baby paksoi
  • 1 ui
  • 100 gr taugé
  • 1 el sojasaus
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el vissaus
  • Sap van een halve limoen
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: bosuitje, gefruite uitjes
  • Materialen: kookpan, kommetje, wok of hapjespan, vergiet

Aan de slag!

  1. Breng een pan water met wat zout aan de kook.
  2. Snijd de paksoi in stukjes, de ui in dunne halve ringen en de biefstuk in reepjes. Kruid de biefstuk met zout en peper.
  3. Meng in een kommetje sojasaus, hoisinsaus, sesamolie, knoflook uit de pers, vissaus, limoensap en chilisaus.
  4. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de ui lichtbruin. Voeg de paksoi toe en wok enkele minuten.
  5. Doe ondertussen de noedels in het water, trek met 2 vorken uit elkaar en laat 2 tot 3 minuten zachtjes koken. Giet af in een vergiet.
  6. Doe de biefstuk bij de uien en roerbak op wat hoger vuur enkele minuten tot het vlees bruin is. Voeg de saus toe en roer goed door. Verlaag het vuur als de saus te hard bubbelt.
  7. Voeg de noedels en de taugé toe en warm het geheel al omscheppend nog even door.
  8. Doe de noedels in kommen en garneer eventueel met wat bosui en gefruite uitjes voor een extra crunch.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*