Socca uit Nice

Socca uit Nice

Socca is een soort pannenkoek die veel wordt gegeten in Zuid-Frankrijk, maar dan gemaakt van kikkererwtenmeel, water en olijfolie. Ze zijn dan ook ideaal als je gluten- en/of lactosevrij wilt of moet eten. Ook wordt er geen suiker in het beslag gebruikt. Dit kun je eventueel toevoegen voor een zoete variant. Ik heb dit recept opgeslagen in de categorie ‘brood bakken’, omdat socca ook wel als plat brood wordt beschouwd. De oorsprong van socca ligt in Italië, ver terug, waar het ‘armeluisvoedsel’ was. Het werd als ontbijt gegeten door arbeiders voordat zij een zware werkdag tegemoet gingen. In Italië wordt het overigens farinata genoemd en ze zijn daar iets dikker, vandaar de verwijzing naar plat brood. In Frankrijk gaat de geschiedenis van socca terug tot de late 19e eeuw. Zo werd het in Toulouse gemaakt van maismeel, in Marseille van kikkererwtenmeel en tarwebloem en in Nice, deze variant, van alleen kikkererwtenmeel. Waar je in Nice ook loopt, overal kom je kraampjes tegen waar je socca kunt kopen. Zij zijn daar dan ook heel trots op hun variant; er komen mensen speciaal naar deze stad om socca te kopen.

Je kunt met het beslag natuurlijk enorm variëren. Kruiden, specerijen, gesnipperde uitjes, knoflook, spek… Of zoals gezegd suiker, maar ook vanille, kardemom, honing, wat jij lekker vindt! Ook een optie is om er een pizzabodem van te maken. Dan bak je eerst de pannenkoeken (maak ze dan iets dikker) en laat ze afkoelen. Vervolgens kun je het als een pizza beleggen en in de oven bakken. Halveer dan het recept of bewaar de resterende gebakken pannenkoeken tussen laagjes vershoudfolie in de vriezer zodat je altijd glutenvrije pizzabodems op voorraad hebt.

Ingrediënten

  • 300 gram kikkererwtenmeel
  • ca. 500 ml water
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Materialen: kom, garde, koekenpan, soeplepel

Aan de slag!

  1. Meng in een kom met een garde het kikkererwtenmeel met 2 eetlepels olijfolie en een theelepel zout. Meng er vervolgens zoveel water door tot een mooi, glad beslag zonder klontjes. Het beslag moet iets dunner zijn dan gewoon pannenkoekenbeslag. Laat het beslag 30 minuten rusten.
  2. Laat een koekenpan heet worden op middelhoog vuur en bestrijk de pan met een beetje olie. Schenk met een soepopscheplepel een heel dun laagje beslag in de pan, dunner dan een gewone pannenkoek. Zodra de socca luchtgaatjes vertoont, keer je ‘m om en laat je de andere kant lichtbruin worden. De socca is gaar wanneer ze lichtbruin zijn of naar wens nog wat donkerder bruin. Herhaal tot alle beslag op is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*