Soesjes met romige zalmmousse en dille

Soesjes met romige zalmmousse en dille

Coronatijd laat mij dingen doen die ik anders helemaal niet zo snel zou doen en dan bedoel ik met name bakken. Zoet bakken? Ik doe het bijna nooit maar nu heb ik recent kokosmakronen en chocoladekoekjes gebakken. En nu weer soesjes. Ik had nog een blikje zalm in de voorraadkast en besloot daarvan zalmmousse met dille te maken. Lekker op een toastje ofzo. Maar toen dacht ik: joh, waarom niet een flinke stap verder en gewoon soesjes bakken om ze te vullen met de zalmmousse? Niet bepaald een lekker snel klaar recept maar ach, je moet toch bezig blijven hè?! 😉

Soesjes maken

Soesjes maken is niet heel simpel maar ook weer niet supermoeilijk. Belangrijk is dat je je echt aan de hoeveelheden en stappen houdt en niet denkt “ach een beetje meer of minder kan vast wel”. Zo is het belangrijk om de eieren echt één voor één toe te voegen aan het deeg en niet allemaal in één keer voor een heel klein beetje tijdswinst. Het kan het eindresultaat echt verpesten. Een wat helemaal belangrijk is: als de soesjes eenmaal in de oven zijn, open de deur dan nooit tussendoor! Doe je dat, dan zakken ze in.

Verder is het resultaat het mooist als je de soesjes opspuit maar als je geen spuitzak hebt, dan kun je ze ook met twee lepeltjes vormen. Voor gesloten soesjes heb je sowieso een spuitzak nodig om ze te kunnen vullen. Echter een open soesje ziet er veel leuker uit en dan kun je ook een lepeltje gebruiken.

Ingrediënten

  • Voor het soesjesdeeg:
  • 100 gr bloem
  • 100 gr zachte roomboter
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 3 à 4 eieren
  • ¼ tl zout
  • Voor de zalmmousse:
  • 1 blikje zalm
  • 100 gr roomkaas
  • 50 ml slagroom
  • Verse dille
  • Citroensap
  • Fijn zeezout en witte peper
  • Optioneel: cayennepeper
  • Materialen: zeef/vergiet, keukenmachine/staafmixer, kom, spatel, kookpan, 2 spuitzakken, glad spuitmondje

Aan de slag!

  1. Laat de roomkaas een uurtje buiten de koelkast zacht worden. Laat tegelijk de zalm goed uitlekken en verwijder eventuele huid en graatjes.
  2. Pureer de zalm in een keukenmachine of met een staafmixer. Schep de roomkaas en fijngesneden dille erdoor en breng op smaak met wat citroensap, zout, peper en eventueel wat cayennepeper.
  3. Klop in een grote kom de slagroom goed lobbig (net niet helemaal stijf). Spatel voorzichtig het zalmmengsel door de slagroom. Doe de zalmmousse in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
  4. Nu ga je verder met de soesjes. Doe melk, water, boter en zout in een pan en breng het geheel op laag vuur langzaam aan de kook. De boter moet helemaal gesmolten zijn voordat het mengsel kookt.
  5. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed tot alle bloem helemaal is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Roer 2 tot 3 minuten om de bloem te garen en het deeg een bal vormt. Doe het deeg in een kom, roer nog een beetje los en laat een paar minuten afkoelen.
  6. Voeg een ei toe en roer door het deeg tot al het ei is opgenomen. Het hoeft niet maar ik vind het zelf fijner werken om elk ei eerst even in een kommetje los te roeren. Herhaal met nog 2 eieren, maar wel één voor één. Het vierde ei heb je enkel nodig als het deeg nog niet glad genoeg en te dik is. Het deeg moet glad, glanzend en soepel zijn maar niet zo dun dat het uitvloeit wanneer je de soesjes opspuit.
  7. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een spuitzak met glad spuitmondje.
  8. Spuit op wat afstand van elkaar kleine bolletjes op de bakplaat. Druk de opstaande puntjes plat met een natte vinger. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten gaar. Open tussentijds nooit de ovendeur want dan zakken de soesje in! Doe de oven uit, zet de deur een stuk open en laat minstens 10 minuten afkoelen.
  9. Nu kun je twee dingen doen: of de soesjes via een gaatje in de onderkant vullen of ze overdwars opensnijden en opspuiten. Dat laatste ziet er een stuk gezelliger uit dan een kaal soesje en zo kun je ook nog een plukje dille als garnering ertussen doen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*