
Soft taco’s met chorizo, roerei en kaas
Deze soft taco’s met chorizo, roerei en kaas is eigenlijk een ontbijtgerecht maar voor mij past dit prima als avondmaal op fastfood vrijdag. Of welke andere dag dan ook š De chorizo in de taco’s is oorspronkelijk verse, zachte chorizo maar dat vind je doorgaans niet in de supermarkt. Je kunt hiervoor in de plaats echter prima de gedroogde chorizo gebruiken. Ik vind dit zelfs nog lekkerder worden als het gebakken is. Verder worden de taco’s nog getopt met een cotija, een harde Mexicaanse brokkelige kaas welke in een jongere (tajo) en gerijpte versie verkrijgbaar is. In ons land vind je dit niet zo snel. Als alternatief gebruik je feta (of witte kaas) voor de jongere versie of Parmezaanse kaas voor de gerijpte versie.
Harde of zachte taco’s?
Velen kennen tacoās als harde, krokante schelpen die je in een doosje koopt en even warm maakt in de oven. Dat zijn echter niet Mexicaanse taco’s maar Tex-Mex taco’s. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, dus eten uit het Amerikaanse Texas met Mexicaanse invloeden. Mexicaanse taco’s zijn kleine, zachte (maĆÆs)tortillas die worden verwarmd of licht getoast en dan gevuld en dichtgevouwen.
Ingrediƫnten
- 8 minitortillas (gorditas)
- 1 hele (ca. 250 gr) chorizo
- 6 grote eieren
- 2 grote tomaten
- 1 grote rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 avocado
- 3 el limoensap
- 1 grote groene peper of jalapeƱos uit een potje
- Paar takjes koriander
- Snufje cayennepeper
- Feta of Parmezaanse kaas
- 2 el milde olijfolie
- 2 el melk of room
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: schaal, koekenpan
Aan de slag!
- Mis-en-place: halveer de tomaten, schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd zoveel korianderblaadjes fijn tot 2 eetlepels. Ontdoe de peper van zaden en zaadlijsten en snijd fijn. Verwijder het velletje van de chorizo en snijd in blokjes van ca. 1×1 cm. Snijd de avocado in blokjes en besprenkel met 1 eetlepel limoensap om bruinvorming te voorkomen. Klop in een kom de eieren los met de melk en breng op smaak met zout en peper.
- Meng in een schaal de tomatenblokjes, de helft van de ui, de koriander, cayennepeper, 2 eetlepels limoensap en een eetlepel olie.
- Verhit een lepel olie in de koekenpan en bak de chorizo op hoog vuur krokant. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verlaag het vuur tot matig en doe de rest van de ui met de groene peper en knoflook in de pan en fruit 2 tot 3 minuten. Giet de eieren erbij en roer rustig tot ze gaan stollen. Neem de pan van het vuur als het roerei nog wat nattig is en laat rusten.
- Verwarm de tortilla’s in de magnetron volgens aanwijzingen op de verpakking. In de oven kan ook maar ze moeten wel zacht blijven.
- Maal wat zout en peper over de tomatensalade en schud om.
- Verdeel roerei over de tortilla’s en daarop chorizo, avocado en tomatensalade en klap ze dubbel tot taco’s. Garneer met kaas en wat korianderblad.
Ook lekker: