Sopa de ajo (Spaanse knoflooksoep)

Sopa de ajo (Spaanse knoflooksoep)

Een heel snelle soep die toch lekker vult! Sopa de ajo is een Spaanse knoflooksoep die wordt gemaakt van bouillon, knoflook, oud brood, paprikapoeder en olijfolie. De soep is van ‘nederige’ afkomst, met andere woorden: armeluisvoedsel. Net als vele andere populaire Spaanse gerechten, bestaan er vele variaties afhankelijk van de familie, financiën of de smaak van de chef. Ingrediënten als chorizo, eieren, bacon, ham, tonijn etc. kunnen worden toegevoegd. Deze, de Castiliaanse versie, bevat ook eieren en Serranoham. Zelf heb ik er nog chorizo aan toegevoegd voor een beetje pit. Het brood in de soep moet grof gesneden zijn dus je hebt niets aan gewone boterhammen. Een overgebleven stuk stokbrood of ciabatta is goed. Als je geen oud brood hebt, dan kun je ook afbakbroodjes gebruiken. Die hoef je niet eerst af te bakken want je bakt de broodblokjes toch al in wat olie. In sommige delen en steden van Spanje, zoals in Castilië, Madrid en León, wordt de soep vaak gegeten met Pasen.

Ingrediënten

  • 200 gram oud brood
  • 50 gram Serranoham
  • 50 gr chorizo
  • 4 eieren
  • 6 teentjes knoflook (meer mag ook)
  • 1,5 liter runderbouillon (recept)
  • 100 ml milde olijfolie
  • ½ el gerookt paprikapoeder sweet
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan

Aan de slag!

  1. Snijd de ham in reepjes en de chorizo in kleine blokjes of reepjes als je chorizoplakjes gebruikt. Hak de knoflook grof en snijd het brood in grove blokjes.
  2. Verhit in de pan een scheutje olie en bak hierin de broodblokjes rondom bruin en knapperig. Schep ze uit de pan.
  3. Doe de rest van de olie in de pan en bak de knoflook met de Serranoham en chorizo tot de knoflook goudbruin kleurt. Voeg dan paprikapoeder en de warme bouillon toe en breng op smaak met wat zout en peper. Laat ca. 10 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op de grillstand.
  5. Vul vier kommen met soep en broodblokjes en breek boven elke kom een ei. Zet de kommen onder de grill tot het eiwit gestold maar de dooier nog zacht is. Serveer direct.
  6. Een andere optie is om de eieren eerst in de kommen te breken en daar dan de loeihete soep op te schenken. Het ei kan dan door de soep worden geroerd en zal al stollend uiteenvallen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*