Souvlaki van gemarineerde kip op een pita

Souvlaki van gemarineerde kip op een pita

Corona staycation! Naar Griekenland op vakantie is op dit moment mogelijk maar sla jij voor de zekerheid liever nog een jaartje over? Dan haal je met deze souvlaki Griekenland toch gewoon – een beetje – in huis! Souvlaki betekent letterlijk spiesje en het wordt gemaakt van gemarineerd kip-, lams, of varkensvlees, gegrild op houtskool. Ik ben voor kip gegaan maar gebruik gerust lam of varken als je dat liever hebt. In Griekenland wordt souvlaki meestal (aangepast op toeristen) op een pita geserveerd met daarbij friet of rijst en tzatziki en vaak ook nog een beetje salade. Friet of rijst heb ik weggelaten maar tzatziki en een Griekse salade mogen voor mij niet ontbreken!

Ik grill dit overigens gewoon in de grillpan maar je begrijpt dat het juist ook heel geschikt is voor op de barbecue!

Goed om te weten voor je aan de souvlaki begint

De kip voor de souvlaki is het lekkerst als je het eerst een hele dag of nacht laat marineren. Ik doe altijd een nacht want ik vind het makkelijk om dit ’s avonds op mijn gemakje te doen zodat het de volgende dag klaar voor gebruik is. Dan de pita’s. Een Griekse pita is niet hetzelfde als die je moet opensnijden voor bijvoorbeeld shoarma. Griekse pita’s zijn iets groter en zachter en je vouwt ze dubbel. Dergelijk flatbread vind je meestal wel in bijvoorbeeld een Turkse winkel. Je kunt ze echter ook zelf maken. Zo moeilijk is het niet en je hebt er geen oven voor nodig want je bakt ze in de koekenpan of grillpan. Het deeg voor een Griekse pita moet wel rijzen dus houd daar rekening mee in je tijd. Een snellere versie is flatbread op basis van zelfrijzend bakmeel. Dit hoeft niet te rijzen en kan na het mengen en uitrollen direct gebakken worden. Tot slot de tzatziki. Dit moet je echt, en ik bedoel écht, niet in de supermarkt kopen. Het is zo eenvoudig om zelf te maken en kant-en-klaar haalt het in smaak nooit bij vers. Maak dit ook al gerust al ’s ochtends of een avond voor gebruik. Hoe langer de smaken samen kunnen komen, hoe lekkerder het wordt!

Ingrediënten

  • 4 Griekse pita’s
  • 500 gr kipfilet
  • 1 grote ui
  • Tzatziki (recept)
  • Optioneel: verse groene kruiden, bijvoorbeeld platte peterselie, koriander of dille
  • Voor de souvlaki marinade:
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 el gedroogde oregano
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl gedroogde rozemarijn
  • Sap van een halve citroen
  • 30 ml droge witte wijn
  • 30 ml milde olijfolie
  • ½ tl fijn zeezout
  • ¼ tl zwarte peper
  • Materialen: afsluitbare bak, 4 grote metalen spiesen (of 8 satéstokjes), grillpan of contactgrill

Aan de slag!

  1. Maak de marinade (knoflook persen) in een afsluitbare bak. Snijd de kip in gelijke blokjes en schep goed door de marinade. Zet minstens 2 uur in de koelkast. Of langer, lees tips bovenaan.
  2. Snijd de ui in dunne halve ringen, doe in een zeef en bestrooi met wat zout. Laat en half uurtje staan en spoel dan af. Laat uitlekken. De ui wordt op deze manier wat zachter in smaak en textuur.
  3. Rijg de kip aan 4 grote metalen spiesen (of 8 satéstokjes).
  4. Verhit een grillpan of contactgrill goed heet en grill de souvlaki rondom gaar en bruin. Bestrijk eventueel tussentijds met de marinade. De tijd is afhankelijk van hoe groot je de blokjes kip hebt gesneden. Checken of de kip gaar is kan gemakkelijk door een dik stukje kip tot net voor het spiesje open te snijden of door erin te prikken. Komt er roze vocht uit dan is de kip nog niet gaar, helder vocht is gaar, geen vocht is te gaar.
  5. Leg de pita’s op borden en verdeel daarover de ui en eventueel wat kruiden. Leg op elke pita een spies (of 2 kleintjes) en serveer met de tzatziki.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*