Spaans visstoofpotje met kikkererwten

Spaans visstoofpotje met kikkererwten

De herfst is begonnen en dan gaan we weer naar wat steviger voedsel. Niet dat ik nu al gelijk zin heb in hachee en stamppot, daar vind ik het nog te vroeg voor, maar een visstoofpotje is wel heel lekker om mee te beginnen! Deze is met garnalen, witvis, kikkererwten en aardappel. Een complete maaltijd in één pan! Lekker met vers, knapperig brood erbij om de saus mee van je bord te vegen.

Visstoofpotje

Voor dit visstoofpotje moet je sowieso garnalen gebruiken maar wat betreft de witvis maakt het niet zo veel uit. Kabeljauw is natuurlijk heerlijk maar ook prijzig, dus neem gerust een goedkopere soort als je op je budget moet letten. Bijvoorbeeld Alaska pollak (koolvis), schelvis of wijting. Ook verse makreel en zalm zijn goed in dit gerecht. Je kan zelfs de laatste 5 minuten nog mosselen erbovenop leggen. De hoeveelheid garnalen en vis lijkt misschien weinig, maar bedenk ook dat je nog aardappels en kikkererwten toevoegt. Uiteindelijk heb je een pan vol heerlijkheid!

Ingrediënten

  • 300 gr rauwe gepelde garnalen
  • 400 gr witvis
  • 450 gr minikrieltjes
  • Blik tomatenblokjes
  • Blik kikkererwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • Handje peterselie
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 visbouillonblokje
  • 3 el olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet, fijne rasp, hapjespan

Aan de slag!

  1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Snipper de ui en hak de knoflook en peterselie heel fijn. Rasp de schil van de citroen (eerst schoonboenen) en pers ‘m uit.
  2. Verhit 2 lepels olie op matig vuur in een hapjespan. Voeg de krieltjes en de ui toe, doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten ‘zweten’ tot de ui zacht is. Voeg de rest van de olie, knoflook, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak al omscheppend 2 minuten mee.
  3. Schenk het citroensap erbij en laat heel kort even bakken. Voeg de tomatenblokjes, een half blik water en het bouillonblokje toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen tot de krieltjes gaar zijn.
  4. Schep de garnalen en kikkererwten erdoor en en leg de witvis in grove stukken erop. Verlaag het vuur en laat het visstoofpotje ca. 8 minuten zachtjes koken. Tussendoor een keer voorzichtig omscheppen om de witvis niet teveel uit elkaar te breken. Proef of het nog wat zout en/of peper nodig heeft.
  5. Serveer het visstoofpotje met daarover de peterselie en citroenrasp gestrooid, een beetje extra vergine olijfolie erover en met lekker vers knapperig brood.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*