Spaanse club sandwich met chorizo en Serranoham

Spaanse club sandwich met chorizo en Serranoham

Als het om lekkere broodjes gaat voor de lunch, kan ik zo onwijs genieten van een club sandwich! Deze Spaanse met onder andere chorizo en Serranoham is dan ook niet mijn eerste variatie. Uiteraard begon het ooit met de klassieke maar met deze erbij staat de teller inmiddels op zes. En er komt echt nog wel meer bij!

De oorsprong van de club sandwich

Dé klassieke club sandwich is ontstaan in de VS en bestaat uit kip, sla en bacon – en ook nog tomaat en mayonaise – en zo gaan de hardnekkige geruchten dat dit is afgeleid van: Chicken, Lettuce Under Bacon. Maar als je dat letterlijk neemt dan heb je gewoon dus een plak kip met daarop wat sla en daarop bacon. Waar zijn het brood, tomaat en mayo? Eet smakelijk! 😉 Nee, de meer gangbare theorie is dat de clubsandwich is ontstaan in een club. En dan niet zo’n club waar je de hele nacht uit je dak gaat, maar een soort ledensociëteit waar men kon socializen en dineren. Echter ook daarover is men niet zeker waar precies de oorsprong ligt. Je leest er hier meer over. Een club sandwich wordt overigens vaak geserveerd met friet of chips.

Ingrediënten

  • 12 sneetjes brood
  • 2 tomaten
  • 100 gr Serranoham
  • 100 gr chorizo, heel stuk
  • Blikje olijven met ansjovis
  • Paar blaadjes ijsbergsla
  • Alioli (recept)
  • Stukje manchego
  • Optioneel: dikke (Spaanse) naturel chips
  • Materialen: mandoline, koekenpan, broodrooster of grillpan, prikkers

Aan de slag!

  1. Schaaf of snijd de chorizo in heel dunne plakjes. Snijd de tomaten in schijfjes en de olijven in ringetjes. Maak de blaadjes los van de little gem.
  2. Verhit een koekenpan en bak de chorizo zonder extra vetstof krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak de schijfjes tomaat even om en om aan in het vet van de chorizo en laat ook uitlekken op keukenpapier.
  3. Rooster of grill ondertussen het brood.
  4. Bestrijk 4 sneetjes brood met alioli en beleg met sla, Serranoham en tomaat en schaaf er wat manchego over.
  5. Leg er een sneetje brood bovenop en bestrijk ook met alioli. Beleg met sla, chorizo en olijven en wederom geschaafde manchego.
  6. Bestrijk de laatste 4 sneetjes brood met alioli en leg met de bestreken kan naar beneden erop. Steek in elke club sandwich 2 prikkers en snijd diagonaal doormidden. Serveer optioneel met een handje chips.

Meer clubs:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*