Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Het is zondag en dat betekent dat ik niet uitgebreid kook tenzij ik eters heb. Of ik bestel iets, of ik maak een simpele pasta. Vandaag heb ik weer eens een good old spaghetti alla carbonara gemaakt. Supereenvoudig, maar zo lekker!

Carbonarasaus komt van origine uit Lazio maar wordt eigenlijk in heel Italië wel gegeten. Het is een gerecht uit de cucina povera (armeluiskeuken) omdat het uit goedkope ingrediënten bestaat: buikspek, kaas en ei. En dus geen room! Omdat de eieren nagenoeg rauw worden verwerkt, is het dus wel van belang dat ze kakelvers zijn. Je zit immers niet te wachten op een mogelijke salmonellabesmetting. Wil je echt liever geen eieren gebruiken, dan staat het je natuurlijk vrij om wel room te gebruiken. Vervang de eieren dan door 150 ml kookroom.

Ingrediënten

  • 350 gr spaghetti
  • 150 gr pancetta, in blokjes
  • 2 grote eieren
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geplet
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt + extra ter garnering
  • 30 gr Pecorino, geraspt
  • 25 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: kookpan, grote koekenpan, vergiet, kom, tang

Aan de slag!

  1. Kook de spaghetti in een ruime pan met gezouten water al dente. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Bak ondertussen in de koekenpan in de boter de spekjes met de gekneusde knoflook, maar zorg dat de spekjes niet te hard worden. Verwijder na het bakken de knoflook.
  3. Klop de eieren los in een kom en meng de Parmezaanse kaas en de Pecorino erdoor. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
  4. Voeg de spaghetti toe aan de spekjes in de koekenpan en meng met een tang even door.
  5. Neem de pan van het vuur en meng het eiermengsel goed door de spaghetti.
  6. Serveer direct met wat extra Parmezaanse kaas.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*