Spaghetti alla puttanesca (pittige tomatensaus)

Spaghetti alla puttanesca (pittige tomatensaus)

Als je kennis van Latijnse talen hebt, dan weet je dat dit gerecht een nogal vreemde naam heeft. Spaghetti alla puttanesca betekent namelijk zoiets als ‘spaghetti op hoerige wijze’. Het is één van mijn favoriete pastarecepten omdat alle ingrediënten in de saus hoog op mijn lijstje van favoriete voedingsmiddelen staan. Alle ingrediënten voor pasta puttanesca heb ik ook altijd zonder uitzondering in huis, dus het is voor mij ook een makkelijk gerecht als ik eens geen zin heb om boodschappen te doen.

Sugo alla puttanesca

Sugo alla puttanesca, kenmerkend voor de Zuid-Italiaanse keuken, is vrij modern. Op schrift is deze saus pas bekend sinds de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw. In de Italiaanse kookbijbel, De Zilveren Lepel, wordt dit niet eens genoemd. De saus bestaat uit tomaat, ansjovis, olijven, kappertjes, knoflook en rode peper. Het ‘hoerige’ aspect heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de saus vrij pittig is, zoals een hete dame van plezier 😉 Een beetje vergelijkbaar met dat één van de heetste pepertjes ter wereld, de Madame Jeanette, ook is vernoemd naar de heetste vrouw die Suriname ooit heeft gekend. Verder heeft het overigens niets met elkaar te maken, de Madame Jeanette wordt niet in een puttanesca gebruikt, daar gaat gewone verse rode peper in. Of als je dat niet hebt, volstaat cayennepeper uit de molen ook prima.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 ansjovisfilets
  • 100 gr zwarte olijven zonder pit (uitlekgewicht)
  • 2 el kappertjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode peper of cayennepeper
  • 3 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 2 el (blad)peterselie, fijngehakt
  • Materialen: hapjespan, grote kookpan

Aan de slag!

  1. Snijd de olijven in ringetjes. Hak de knoflook grof en snijd de ansjovis in kleine stukjes. Als je een verse rode peper gebruikt, hak deze dan fijn; met of zonder zaden naar wens in pittigheid.
  2. Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak een minuut op laag vuur onder voortdurend roeren.
  3. Doe de ansjovis erbij en roer nog even door tot deze begint te ‘smelten’.
  4. Voeg olijven, kappertjes en tomaten toe en breng op smaak met cayennepeper wanneer je geen verse rode peper hebt gebruikt. Doe het deksel op de pan en laat de saus 25 minuten zachtjes sudderen. Proef aan het eind en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  5. Kook ondertussen in een grote pan met ruim zout de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  6. Schep de spaghetti uit het water en voeg aan de saus toe. Aanhangend kookvocht is niet erg.
  7. Meng goed door elkaar en laat nog even doorwarmen.
  8. Verdeel de spaghetti over borden en garneer eventueel met de peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*