Spaghetti all’Amatriciana

Wat zijn de Italianen toch goed in eenvoudige pasta’s die zo vol van smaak zijn! Spaghetti all’Amatriciana dankt zijn naam aan de plaats Amatrice, dichtbij Rome. In de saus is oorspronkelijk een speksoort verwerkt die ze in Italië guanciale noemen. Bij ons is dit bekend als kinnebakspek, wat gemaakt wordt uit een deel van een varkenskop. Niet heel gemakkelijk verkrijgbaar, al zijn er zeker nog wel slagers die het verkopen. Maar niet gevreesd… gewone spekblokjes -of reepjes zijn ook prima! Ik heb deze pasta echt al heel vaak gemaakt maar de laatste keer was wel alweer lang geleden. Je hebt er weinig werk aan en het is in 40 minuten klaar. Bovendien kun je de saus ook rustig al een avond van tevoren maken. Hoef je de volgende dag enkel nog maar spaghetti te koken, de saus op te warmen en de pasta erdoor te scheppen.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 350 gr spaghetti
  • 125 gr spekblokjes
  • 400 gr tomatenblokjes (blik, liefst San Marzano)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 100 ml droge witte wijn
  • 60 gr Pecorino
  • Paar takjes platte peterselie
  • Optioneel: 125 gr snoeptomaatjes
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: rasp, hapjespan, kookpan, tang

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd het pepertje naar wens met of zonder zaden fijn. Rasp de Pecorino. Hak de peterselieblaadjes grof. Als je ook verse snoeptomaatjes wilt toevoegen, halveer deze dan.
  2. Bak in een hapjespan de spekblokjes in 5 tot 10 minuten zonder olie of boter uit tot het vet is vrijgekomen. Voeg de ui, rode peper en de knoflook toe en bak nog een minuut of 3 mee. Blus af met de wijn en laat een paar minuten ietsjes inkoken.
  3. Voeg de tomaten en de helft van de Pecorino toe en breng het geheel op smaak met peper. Zout zal niet nodig zijn omdat de spekjes en kaas ook al zout zijn. Laat het geheel op laag vuur ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Als je ook de verse tomaatjes toevoegt, dan iets langer tot ze wat uit elkaar vallen.
  4. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in ruim gezouten water. Giet af en schep de spaghetti met een tang door de saus.
  5. Verdeel over (diepe) borden en garneer met de peterselie. Serveer de rest van de Pecorino er apart bij.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *