Spaghetti alle vongole in bianco

Spaghetti alle vongole in bianco

Wie van Italiaans en schelpdieren houdt, heeft deze eenvoudige maar zalige pasta vast wel eens gegeten. En hij is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Als je naar de stappenlijst kijkt lijkt het misschien heel wat, maar het is echt in een half uurtje klaar. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je de schelpen eerst van tevoren in water moet zetten en spoelen om het zand eruit te krijgen. Trek hier gerust een uurtje voor uit.

In bianco houdt simpelweg in dat het om de witte versie gaat met knoflook, olijfolie en peterselie en eventueel chilipeper. Er bestaat ook een in rosso versie, dan worden ook nog tomaten en basilicum toegevoegd. Kun je geen vongole vinden, dan kun je ook venusschelpen of kokkels gebruiken. Vongole en venusschelpen worden trouwens vaak als hetzelfde gezien, maar ik heb begrepen dat er wel iets verschil is. Dat verschil zit ‘m overigens meer in de schelp dan in de smaak. Kokkels zijn wel anders. Sowieso zijn ze groter en bevatten dus meer vlees, en om heel eerlijk te zijn: het vlees is sappiger dan van vongole. Bovendien komen ze uit Nederland – ze worden met de hand gevangen in de Waddenzee – en zijn ook nog eens de helft goedkoper. Gebruik ze dus gerust in plaats van vongole. Het Nederlands Visbureau geeft trouwens wel aan dat kokkels van december tot en met mei wat minder verkrijgbaar zijn.

Ingrediënten

 • 1 kg vongole of kokkels
 • 400 gr spaghetti
 • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Extra vergine olijfolie
 • Chilivlokken uit de molen
 • 120 ml droge witte wijn
 • Klein handje peterselieblaadjes, fijngehakt
 • Zout
 • Optioneel: 1 el boter
 • Materialen: 2 grote kommen, schuimspaan, 2 kookpannen, tang

Aan de slag!

 1. Vul een grote kom met water en voeg zoveel zout toe dat het water naar de zee smaakt. Voeg de schelpen toe en laat 30 minuten staan. Schep de schelpen met een schuimspaan in een andere kom en check of er in de eerste kom zand op de bodem is. Als dat het geval is, spoel de kom om, vul weer met water en voeg de schelpen weer toe. Herhaal tot er geen zand meer te zien is. Het kan zijn dat je nog één of twee keer moet herhalen. Gooi schelpen die open staan en niet willen sluiten na een flinke tik weg.
 2. Verhit 50 ml olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Laat niet te heet worden, want extra vergine olijfolie verbrandt sneller dan normale olijfolie. Voeg de knoflook toe en naar smaak chilivlokken uit de molen en laat ca. 3 minuten garen tot de knoflook heel lichtgoud kleurt. Blijf erbij, want als de knoflook te hard gaat, dan wordt het bitter.
 3. Voeg de wijn en de schelpen toe, doe het deksel op de pan en verhoog het vuur. Kook ca. 5 minuten tot alle schelpen open staan. Check tussendoor regelmatig. Neem de pan van het vuur en schep de schelpen met een schuimspaan in een kom.
 4. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en voeg ruim zout toe zodra het water kookt. Kook de spaghetti net aan al dente. Giet de spaghetti niet af want je hebt nog kookvocht nodig.
 5. Gebruik een tang om de spaghetti over te hevelen naar de pan met de wijnsaus. Voeg een paar eetlepels kookvocht toe en breng aan de kook. Schud de spaghetti goed om of gebruik de tang tot het vocht is gereduceerd en in combinatie met de zetmeel van de spaghetti een soort van romig wordt. Voeg eventueel een lepel boter toe.
 6. Voeg de schelpen toe en schud wederom goed om tot de schelpen met de spaghetti zijn gemengd en weer doorgewarmd zijn. Wordt het geheel te droog, voeg dan steeds een lepel kookvocht toe om het romige karakter te behouden.
 7. Neem de pan van het vuur en schep de peterselie erdoor. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over. Serveer direct.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*