Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Iedereen kan spaghetti met een rode saus en gehakt maken, maar zeker niet elke rode saus is een authentieke ‘ragù alla bolognese’, zoals de saus in het Italiaans heet. Bolognesesaus is in tegenstelling tot veel andere pastasauzen flink gevuld. In de streek Emilia Romagna in Noord-Italië, waar Bologna ligt, wordt de bolognesesaus altijd met tagliatelle gegeten. Het is een Noord-Europese gewoonte om de saus met spaghetti te eten.

De kracht van een echte bolognesesaus zit ‘m in de eenvoudige, eerlijke ingrediënten en vooral de lange prutteltijd op de stoof. De saus gaat nagenoeg volledig vloeibaar op het vuur en mag daar pas vanaf wanneer het volledig is ingedikt tot zeer een dikke ‘ragù’. Dit proces duurt echt een aantal uren, maar dan heb je ook wat! Ik neem geen genoegen met minder. Ik verafschuw pakjes, zakjes en potjes (met teveel suikers, zout en E-nummers) en ga liever voor het echte werk met eerlijke, niet-chemische smaken. Daarom neem ik met liefde de tijd om een grote pan ragù alla bolognese te maken en wil ik deze Italiaanse klassieker graag met jou delen. Bij mij is het altijd een succesrecept; iedereen die het bij me eet, vindt het lekker!

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 500 gr rundergehakt
  • 250 gr spekreepjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 winterwortel, brunoise gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, brunoise gesneden
  • 400 ml runderbouillon
  • 300 ml droge rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 tl suiker
  • 3 el gehakte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekjes even aan. Voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak ongeveer 5 minuten op laag vuur. De Italianen noemen een mengsel van ui, wortel en bleekselderij overigens een soffritto.
  2. Verhoog de temperatuur en voeg het gehakt toe. Bak al roerend tot het gehakt mooi bruin en rul is geworden. Voeg de bouillon, tomatenblokjes, suiker en wijn toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
  3. Laat minstens 4 uur met het deksel schuin op de pan zachtjes pruttelen op een sudderplaatje en roer af en toe. Bolognesesaus hoort heel donker van kleur te zijn en moet heel dik zijn. Laat desnoods nog langer pruttelen tot de gewenste dikte. De saus mag niet uitvloeien. Breng op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor. Houd de saus op laag vuur warm.
  4. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime pan met gezouten water al dente. Giet af in een vergiet, schud even uit en verdeel direct over borden. Schep op elk bord een ruime portie bolognesesaus en bestrooi met de Parmezaanse kaas.

 

 

2 Comments

  1. Wat een toprecept!

    Al meerdere keren gemaakt en keer op keer een hit, ondertussen heeft de halve familie het recept al in de favorieten staan!

    Moest ik eventjes kwijt!

    • Kitchenista says:

      Wat leuk! 😀 Dankjewel voor het melden. Altijd fijn om te ‘horen’ als een recept zo in de smaak valt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*