Spaghetti kroketten of bitterballen met ham en kaas

Spaghetti kroketten of bitterballen met ham en kaas

Spaghetti kroketten zijn voor mij echt een trip down memory lane! En dit is een herinnering uit mijn heel vroege jeugd, ik zat toen zelfs nog als peutertje in een wandelwagentje. Als mijn mama met mij naar de Haagse Markt ging (de grootste meerdaagse markt van Europa), dan kreeg ik altijd aan het begin van de markt een lekkerbekje (ja, onze Scheveningse roots) en die plukte ik dan met mijn kleine peutervingertjes helemaal uit elkaar. Tegen de tijd dat mam weer naar huis ging, had ik het visje op. En als mama met mij naar de stad ging, dan wilde ik altijd een spaghetti kroket uit de muur in de Vlamingstraat . En voor zover ik me kan herinneren was dat echt alleen maar spaghetti in tomatensaus zonder extra ingrediënten. Maar lekker dat ik het vond! Het tentje wat ze verkocht bestaat overigens al decennia niet meer en dus heb ik de spaghetti kroketten ook al heel lang niet meer gegeten. En ik ben ze ook nooit meer ergens tegengekomen, ook geen recept. Maar het schoot onlangs in mijn hoofd nadat ik wat gekookte spaghetti over had en omdat ik nou eenmaal niet vaak eten weggooi, was deze trip down memory lane een prima doel! Overigens heb ik van een deel ook bitterballen gemaakt.

Spaghetti kroketten maken

Als ik pasta kook, komt het wel eens voor dat het net iets teveel voor de hoeveelheid saus is. De overgebleven pasta gooi ik echter niet weg maar vries het in. Dat doe ik echt omdat ik geen voedsel wil verspillen, niet uit budget oogpunt want zoveel kost pasta niet. Je kunt de spaghetti kroketten uiteraard ook maken als je spaghetti in saus over hebt maar de saus moet dan niet te grove stukken groenten en dergelijke hebben want dat werk niet lekker. Ook met macaroni op z’n Hollands, met elleboogjesmacaroni, of een restje mac & cheese (uitgebreide of simpele versie) kun je kroketten (of bitterballen) maken. Omdat ik nu echter kale spaghetti had, heb ik het recept bedacht vanaf scratch maar wel een beetje extra vulling. De ham die ik heb gebruikt is gewoon gesneden achterham voor op brood, dus geen blokjes. en de kaas extra belegen. Verder maak je voor de kroketten ook een roux met bouillon. Het maakt niet uit of dat kippen-, groente- of runderbouillon is maar ik gebruik kippenbouillon, gewoon van een blokje, omdat ik dat de krachtigste smaak vind hebben.

Van deze hoeveelheid kun je 16 kroketten maken maar ik heb er 10 kroketten en 12 bitterballen van gemaakt. Bitterballen zijn overigens iets makkelijker paneren omdat je deze eenvoudig met je vlakke hand door bloem, ei en paneermeel kunt rollen.

Tip: als je niet tegelijk alle kroketten of bitterballen wilt frituren, dan kun je ze ook wanneer ze gepaneerd zijn invriezen. Het beste in een bakje met deksel met stukjes vershoudfolie of bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar vastvriezen.

Ingrediënten

 • 300 gr gekookte spaghetti
 • 175 ml gezeefde tomaten
 • Klein blikje tomatenpuree
 • 250 gr ham
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl gedroogde basilicum
 • Voor de roux:
 • 100 gr boter
 • 75 gr bloem
 • 100 gr geraspte kaas
 • 2 blaadjes gelatine
 • ½ liter afgekoelde bouillon
 • Verder nodig:
 • Bloem
 • Paneermeel
 • 2 eieren
 • 1 liter zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, ruime kookpan, garde, ondiepe rechthoekige schaal, vershoudfolie, 3 diepe borden, frituurpan of (braad)pan met dikke bodem en kookthermometer

Aan de slag!

 1. Fase 1
  Snipper de ui heel fijn en hak de knoflook fijn. Snijd de ham in kleine stukjes en snijd de gekookte spaghetti fijn.
 2. Verhit een lepel olie in een koekenpan en fruit de ui enkele minuten. Voeg de knoflook toe en fruit nog even mee. Doe de gezeefde tomaten, tomatenpuree, oregano en basilicum erbij en laat zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de spaghetti en ham door de saus en laat afkoelen.
 3. Week de gelatine in koud water. Laat in een pan de boter smelten op laag vuur. Niet bruin laten kleuren! Voeg de bloem toe en roer met een garde. Laat enkele minuten al roerend garen. Voeg vervolgens al roerend scheutje voor scheutje de bouillon toe tot je een mooie roux hebt. Knijp de gelatine uit en laat samen met de kaas al roerend door de roux smelten. Roer tot slot de spaghetti door de saus.
 4. Spoel een ondiepe, rechthoekige schaal om met koud water, schep het spaghettimengsel erin en druk aan en strijk glad. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt met vershoudfolie, minstens 3 uur maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast zodat het goed kan opstijven.
 5. Fase 2
  Zet drie diepe borden klaar. Schep een ruime hoeveelheid bloem in de eerste, klop de eieren met een scheutje water los in het tweede en strooi paneermeel in het derde bord. Snijd het koude spaghettimengsel in de schaal met een scherp, nat mes in kroketporties (of in gelijke vierkantjes voor bitterballen). Rol met vochtige handen cilinders van de porties. Wentel ze vervolgens eerst door de bloem, daarna door het ei en tenslotte door het paneermeel. Leg ze naast elkaar op een bord afgedekt met een schone theedoek tot ze worden gebakken in de koelkast.
 6. Verhit de olie tot 180 graden in een frituurpan of pan met dikke bodem. Frituur de spaghetti kroketten met maximaal 4 tegelijk tot ze mooi bruin en krokant zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*