
Spaghetti met boerenkoolpesto en gehaktballetjes
Boerenkool… ik ben er niet echt fan van. En dat komt denk ik door de boerenkoolstamppot wat ik vroeger thuis moest eten terwijl ik dat écht vies vond, en nog steeds. Toch besloot ik de groente, nu het nog verkrijgbaar was, op het menu te zetten met gehaktballetjes en boerenkoolpesto door spaghetti. Want ja, als een pesto met Parmezaanse kaas, noten, knoflook, citroen en een goede extra vergine olijfolie gaat het er bij mij zelfs wel in! Zoals ze bij mij thuis altijd zeiden: “zo maak je een drol nog lekker!” 😉
Boerenkoolpesto
Als ik een klassieke pesto van basilicum met pijnboompitjes maak, doe ik dat altijd in een vijzel. Met deze hoeveelheid boerenkool is dat echter niet te doen. Je hebt hiervoor echt een foodprocessor nodig want al koop je gesneden boerenkool, 200 gram rauw is echt een flinke berg. Verder heb ik in deze boerenkoolpesto geen pijnboompitjes gebruikt maar cashewnoten. Ik vind ze heerlijk en bovendien zijn ze ook een stuk voordeliger dan pijnboompitjes. Echte Parmezaanse kaas (Parmigiano reggiano) is overigens ook best prijzig. Een iets goedkoper alternatief maar evengoed lekker is Grana Padano.
Ingrediënten
- 450 gr spaghetti
- 500 gr gehakt
- 200 gr gesneden boerenkool
- 4 teentjes knoflook
- 75 gr cashewnoten + extra
- 1 citroen
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra
- 120 ml extra vergine olijfolie
- Boter of neutrale olie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: fijne rasp, foodprocessor, grote kookpan, koekenpan
Aan de slag!
- Rasp de schil van de citroen tot je 2 theelepels hebt en pers ‘m uit.
- Doe de boerenkool met citroenrasp en sap, knoflook, Parmezaan en cashewnoten in een foodprocessor en maal grof. Voeg dan geleidelijk de olie toe tot je de textuur van een pesto hebt. Bepaal tussendoor of je alle olie nodig hebt of misschien juist nog meer. Breng de boerenkoolpesto op smaak met zout en peper en zet opzij.
- Kruid het gehakt met zout en peper en eventueel andere smaakmakers naar wens. Draai er kleine balletjes van.
- Kook de spaghetti beetgaar in gezouten water.
- Verhit ondertussen een lepel boter of olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
- Neem een kopje van het kookwater uit de pan spaghetti, giet af en doe de spaghetti terug in de pan. Schep de boerenkoolpesto met een flinke scheut van het kookwater erdoor. Check hoe ‘romig’ de saus is en voeg zo nodig nog wat kookwater toe. Schep tot slot de gehaktballetjes erdoor.
- Verdeel de spaghetti over borden of kommen en garneer met grof gehakte cashewnoten en wat extra Parmezaan.