Spaghetti met geroosterde courgette

Spaghetti met geroosterde courgette

Heb je je voorgenomen om dit jaar nou eens echt die paar kilo teveel kwijt te raken? Zoveel mogelijk koolhydraten laten staan is dan een goede optie maar voor wie pasta echt niet kan missen is deze ‘slanke’ spaghetti met geroosterde courgette misschien wel iets. Het gerecht bevat namelijk geen rijke saus maar enkel wat olijfolie en optioneel een scheutje kookvocht. De smaak komt echt van de courgette met zijn smaakmakers. Wil je het wat verantwoorder, gebruik dan volkoren pasta.

Geroosterde courgette

Echt, bijna alle groenten worden nog veel lekkerder als je ze roostert! Uiteraard wel groenten die stevig zijn, van bladgroenten blijft er weinig over 😉 Zo doe ik spruitjes bijvoorbeeld ook graag roosteren. Gekookt vind ik ze echt niet lekker maar geroosterd wel! Of ga eens voor geroosterde wintergroentenaubergine of radijs. En nu dus courgette wat zich ook prima leent om te roosteren! Omdat courgette vrij neutraal van smaak is, laat hij zich heel goed combineren met heel veel andere ingrediënten en smaakmakers. Bovendien is het heel gezond. Je zou het niet verwachten maar courgettes zijn bijvoorbeeld bomvol vitamine C, maar liefst 28 procent ADH per 100 gram. Verder bevat het de vitaminen A, B1, B2, B3, B6, B11, K en heel veel mineralen. Meer over de gezondheidsvoordelen lees je hier.

Ingrediënten

  • 350 gr spaghetti
  • 2 courgettes
  • 3 sneetjes brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ bosje peterselie
  • ½ citroen, schoongeboend
  • 5 el neutrale olijfolie
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, fijne rasp, keukenmachine, kom, kookpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de courgettes in plakjes van ca. een halve cm. Snijd de korstjes van het brood en snijd in blokjes. Snijd de knoflook in plakjes en hak de peterselie fijn. Rasp de schil van de citroen.
  3. Doe het brood met de knoflook in een keukenmachine en maal tot kruim.
  4. Meng in een grote kom de courgette met het broodkruim, chilivlokken, Parmezaan en de neutrale olie. Spreid uit over de bakplaat, maal er zout en peper over en rooster de courgette ca. 15 minuten tot het zacht en goudbruin is. Tussendoor een keer omscheppen.
  5. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar. Houd een soeplepel van het kookvocht apart en giet de spaghetti af. Doe terug in de pan en meng met de extra vergine olie.
  6. Schep de courgette met de peterselie en citroenrasp door de spaghetti, eventueel met wat kookvocht, en serveer direct met nog wat extra Parmezaanse kaas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*