Spaghetti met gremolata, ricotta en pitten

Spaghetti met gremolata, ricotta en pitten

Een heerlijke pasta in minder dan een kwartier op tafel hebben? Ja, het kan! Voor deze spaghetti met gremolata en ricotta kook je enkel de pasta en ondertussen hak en rasp je de gremolata en rooster je wat pitten. Ik heb nu een pittenmix gebruikt omdat ik dat nog in huis had, maar je kunt ook voor enkel pijnboompitjes kiezen. Altijd makkelijk als je eens een keer heel weinig tijd hebt en toch iets warms wilt eten of als je gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Toch lekkerder dan even snel een boterham maken vind je niet?

Wat is gremolata?

Gremolata is een klassieke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Het is heel simpel een mengsel van peterselie, citroenrasp en knoflook, en soms ook ansjovis. Een heel bekende toepassing van gremolata is in de Milanese stoofschotel ossobuco. Bij voorkeur gebruik je voor gremolata biologische citroen omdat die schil geen bestrijdingsmiddelen en/of was bevat (bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar eens). En anders de citroen eerst heel goed met een borsteltje boenen onder koud stromend water.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 250 gr ricotta
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • Volle hand peterselie
  • 2 el pijnboompitjes of pittenmix
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • Optioneel: 2 ansjovisfilets
  • Zout en versgemalen peper
  • Materialen: grote kookpan, rasp, koekenpan

Aan de slag!

  1. Kook de spaghetti in ruim gezouten water beetgaar.
  2. Rasp ondertussen de schil van de citroen. Zorg dat je zo min mogelijk van het wit meeraspt want dat is bitter. Hak de peterselie en de knoflook fijn en eventueel de ansjovis. Meng dit alles goed door elkaar.
  3. Rooster de pitten in een droge koekenpan.
  4. Giet de pasta af en meng de ricotta erdoor met een scheutje olie en wat versgemalen peper.
  5. Verdeel de spaghetti over borden en garneer met de gremolata en pitten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*