Spaghetti met groene asperges, ham en citroen

Spaghetti met groene asperges, ham en citroen

Dit spaghetti recept met groene asperges, ham en citroen vind ik echt bij de lente passen! Sowieso vanwege de asperges, al zijn groene het hele jaar verkrijgbaar, maar ook door het frisse van de citroen. En fijn is dat je dit gerecht binnen een half uur klaar hebt. Ideaal als je een drukke dag hebt en toch iets voedzaams op tafel wilt zetten!

Groene of witte asperges?

De witte asperges heb ik inmiddels alweer gezien maar toch heb ik hier voor groene gekozen. Sowieso omdat het meer kleur geeft aan de spaghetti maar ook omdat ze dunner zijn en dus sneller gaar tijdens het roerbakken. Je kookt ze namelijk niet eerst voor. En bovendien hoef je groene asperges ook niet te schillen. Scheelt weer werk! Maak dit echter gerust met witte asperges zolang ze in het seizoen zijn (neem dan niet te dikke vanwege het roerbakken) want ook de basilicum geeft kleur aan het gerecht. Meer over asperges lees je hier.

Ingredi├źnten

  • 450 gr spaghetti
  • 400 gr groene asperges
  • 250 g hamblokjes
  • 2 (biologische) citroenen
  • 6 teentjes knoflook
  • ┬Ż tl chilivlokken
  • Handje verse basilicum
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, kookpan, vergiet, hapjespan

Aan de slag!

  1. Boen de citroenen goed schoon als ze niet biologisch zijn. Rasp de schil en pers ze uit. Hak de knoflook grof en snijd de basilicum in reepjes. Snijd de asperges diagonaal in smalle stukjes van ca. 2 cm.
  2. Kook de spaghetti in gezouten (1 tl zout per liter) water beetgaar. Neem een beker kookwater uit de pan, giet de spaghetti af in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Verhit terwijl de spaghetti kookt de olie op matig vuur (extra vergine olijfolie mag niet te heet worden) in een hapjespan en roerbak de asperges met wat zout en peper tot ze iets gaan kleuren. Voeg de citroenrasp, knoflook en chilivlokken toe en bak ca. een minuut mee.
  4. Roer het sap van de citroenen, ham, Parmezaanse kaas en een flinke scheut van het kookwater erdoor en schep dan de spaghetti erdoor. Warm door tot de saus romig is. Gebruik meer van het kookwater indien nodig. Schep de basilicum door de spaghetti en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Garneer de spaghetti met extra Parmezaanse kaas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*