Spaghetti met kastanjechampignons en rucola

Spaghetti met kastanjechampignons en rucola

Deze spaghetti met kastanjechampignons en rucola staat binnen een half uur op tafel. Ideaal als je niet veel tijd hebt of gewoon geen zin hebt om veel tijd te besteden aan een voedzame maaltijd. Ik heb het recept overigens niet zelf bedacht. Ik zat laatst te bladeren in een map met knipsels op zoek naar inspiratie. Voordat ik begon met Kitchenista verzamelde ik recepten op m’n computer en ik knipte recepten die mij aanspraken uit supermarktblaadjes en tijdschriften en plakte deze op categorie in een map. Dit recept uit een Allerhande van 2010 kwam ik tegen toen ik zocht naar iets vegetarisch. Dit was overigens met witte champignons, maar ik gebruik voor veel gerechten liever kastanjechampignons. En zoals altijd heb ik het nog wat aangepast.

Waarom kastanjechampignons?

Kastanjechampignons en witte champignons zijn in wezen hetzelfde maar de kastanjechampignon bevat wat minder vocht en slinkt daardoor ook minder. Hij heeft dus wat meer bite en dat vind ik in bepaalde gerechten, zoals deze, lekkerder. Bovendien smaakt hij iets voller en notiger dan de witte.

En wat betreft de rucola… Ik vind rucola echt zalig alleen ben ik niet zo gecharmeerd van lange, stugge steeltjes. Die haal ik er dus altijd af want rucola in warme gerechten wordt doorgaans niet lang genoeg meeverwarmd om die stugge steeltjes zacht te maken.

Nog iets… er gaat witte wijn in de saus. Niet veel maar toch niet geschikt voor kinderen want het gaat pas op het laatst erdoor en je kookt de saus niet waardoor de alcohol niet verdampt is. Vervang de wijn dan voor witte druiven- of appelsap.

Ingrediënten

  • 300-400 gr spaghetti
  • 400 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl gedroogde dragon
  • Groot bekertje (200 gr) crème fraîche
  • 50 ml droge witte wijn
  • Paar handjes rucola
  • 1 el roomboter
  • Scheutje milde olijfolie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan, rasp

Aan de slag!

  1. Breng een pan water met ruim zout aan de kook.
  2. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd ze afhankelijk van de grootte in 4 of 8 partjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  3. Kook ondertussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar (9 tot 13 minuten).
  4. Verhit de boter en de olie op matig vuur in een hapjespan en fruit de ui 5 minuten. Voeg de champignons toe en bak al omscheppend 5 minuten mee. Bak vervolgens de knoflook en dragon nog een minuut mee. Roer de crème fraîche en de wijn erdoor en breng op smaak met zout en peper. Houd het geheel warm op laag vuur als de spaghetti nog niet gaar is.
  5. Giet de spaghetti af en schep samen met de rucola door de saus.
  6. Serveer de spaghetti met geraspte Parmezaan.

Meer lekkers met champignons:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*