Spaghetti met kipgehaktballetjes en rucola

Spaghetti met kipgehaktballetjes en rucola

Het overkomt mij nou vrijwel nooit dat ik een bepaalde soort pasta niet meer in huis heb maar deze keer dus wel. Ik dacht namelijk nog tagliatelle te hebben alleen bleek dat dus niet zo. Nou is het helemaal niet moeilijk om zelf tagliatelle te maken maar daar had ik nu geen tijd voor helaas. Dus werd het spaghetti met kipgehaktballetjes en rucola in een frisse ricotta-citroensaus.

Kipgehaktballetjes maken

Voor de kipgehaktballetjes heb ik het gehakt weer zelf gemaakt van kipdijfilet. Dat doe ik voor kipgehakt eigenlijk altijd want ten eerste heb ik soms meer nodig, zoals nu, dan de verpakking (300 gram) verkrijgbaar in mijn vaste supermarkt, en ten tweede omdat dat gehakt bomvol toevoegingen zit. Niet alleen met E-nummers maar ook azijn, zout, kruiden en specerijen. Ik bepaal liever zelf wat ik door het gehakt doe! Kipdijfilet gebruik ik het liefst omdat dat nog wat vet bevat en de kipgehaktballetjes daardoor wat sappiger zijn dan wanneer je kipfilet gebruikt.

Ik heb een vleesmolen/worstmaker voor op mijn Kenwood k-Mix maar die gebruik ik eigenlijk nooit want lastig schoon te maken en het mag niet in de vaatwasser. Ik snijd de kip dus gewoon met de hand heel fijn. Vind ik ook niet erg want ik vind voedsel snijden heel rustgevend. Heb je geen vleesmolen of geen zin om zelf te snijden, dan kan het ook in een foodprocessor. Maar gebruik alleen de pulse-stand want het is niet de bedoeling dat je kippenpuree maakt 😉

Ingrediënten

 • 300 gr spaghetti of tagliatelle
 • 400 gr kip(dij)filet (of kipgehakt)
 • 75 gr rucola
 • 2 (biologische) citroenen
 • 200 gr ricotta
 • Paar takjes peterselie
 • 150 gr paneermeel of panko
 • 100 ml melk
 • 1 middelgroot ei
 • Bloem
 • 1 el neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: fijne rasp, kom, hapjespan, grote kookpan, vergiet, optioneel: vleesmolen

Aan de slag!

 1. Maak gehakt van de kip. Zie tips bovenaan. Rasp de schil van de citroenen. Niet-biologische uiteraard eerst goed de waslaag eraf boenen. Ook biologische even wassen want je weet nooit wie er allemaal met de handen aan hebben gezeten. Snijd peterselie fijn tot je 3 eetlepels hebt.
 2. Meng het gehakt met de helft van de ricotta, de helft van de citroenrasp, de helft van de peterselie, paneermeel of panko, 30 ml (2 el) melk en het ei en breng op smaak met zout en peper.
 3. Doe een ruime hoeveelheid bloem op een bord. Maak gehaktballetjes ter grootte van een golfballetje en rol ze door de bloem.
 4. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kipgehaktballetjes op middelhoog vuur in 10 tot 15 minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan.
 5. Kook ondertussen de spaghetti of tagliatelle in gezouten water beetgaar. Neem een kopje kookwater uit de pan, giet de pasta af in een vergiet en spoel koud om de garing te stoppen.
 6. Doe de rest van de ricotta in de hapjespan en roer goed los. Voeg de rest van de melk, sap van een halve citroen, citroenrasp en kookwater toe en laat een paar minuten zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is. Schep de rucola met de rest van de peterselie door de saus en vervolgens de spaghetti of tagliatelle en kipgehaktballetjes.

Ook lekker met kipgehakt:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*