Spaghetti met mosselen, prei, wortel, room en kerrie

Spaghetti met mosselen, prei, wortel, room en kerrie

We zitten nog maar aan het begin van het mosselseizoen en tot nu heb ik ze één keer gegeten, of eigenlijk twee keer. Ze worden doorgaans verkocht in bakken van twee kilo en voor mij alleen is dat teveel. Ik maak mosselen dan de eerste keer in het seizoen altijd op mijn favoriete manier en de dag erna doe ik er iets anders mee zodat toch alle mosselen gegeten worden. Meestal gepaneerd en gefrituurd maar de laatste keer heb ik ze gegratineerd met kruidenboter en Parmezaan. Ook echt heerlijk! Maar nu kon ik eindelijk eens een bakje mosselen van 500 gram kopen, ideaal als je alleen bent! Ik wilde echter niet terugvallen op de eerder genoemde recepten en er weer eens iets anders mee doen, dus dat werd spaghetti met mosselen, prei, wortel, room en kerrie!

Niet per se een ‘R’ in de maand voor mosselen!

Vroeger beweerde men dat mosselen enkel gegeten konden worden in de maanden met een ‘r’ erin. Het seizoen begon dan in september en liep tot en met april het jaar daarop. Maar het mosselseizoen loopt werkelijk van half juli tot en met half april het jaar daarop. In de overige maanden zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar dan zijn ze of diepgevroren geweest of geïmporteerd.

Ingrediënten

  • 150 gr spaghetti
  • 500 gr mosselen
  • ½ prei
  • 75 gr wortel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl milde kerrie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 125 ml room
  • 20 gr boter
  • Handje koriander (of bladpeterselie)
  • Materialen: kookpan, ruime (hapjes)pan met deksel, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Spoel de mosselen onder koud stromend water. Mosselen die kapot zijn en mosselen die open staan en niet sluiten na een flinke tik op het aanrecht gooi je weg.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook grof. Snijd de prei met een stukje van het groen fijn en worteltjes in piepkleine blokjes. Snijd de koriander grof.
  3. Breng een pan water met ruim zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  4. Ga zodra je het water hebt opgezet gelijk verder. Laat in een ruime (hapjes)pan met deksel de boter smelten. Doe ui, prei en wortel in de pan, doe het deksel erop een laat ca. 7 minuten op matig vuur stoven. Het mag hier en daar best een beetje kleuren. Voeg de kerrie en knoflook toe en bak een minuut mee.
  5. Doe de mosselen, wijn en 50 ml water in de pan, verhoog het vuur en laat met het deksel erop 5 minuten stoven tot de mosselen wijd open staan. Tussendoor een keer omschudden. Mosselen die niet open zijn gegaan weggooien. Schep ze met een schuimspaan op een bord.
  6. Roer de room door de prei en laat even hard koken zodat het iets indikt. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
  7. Doe de spaghetti met de mosselen en koriander in de pan en schud het geheel goed om.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*