Spaghetti met sardientjes en pijnboompitjes

Spaghetti met sardientjes en pijnboompitjes

Weer een recept met vis uit blik, vaste volgers weten dat ik daar een groot fan van ben! Ik heb altijd verschillende soorten ingeblikte vis in de voorraadkast. Altijd makkelijk om een snelle maaltijd mee in elkaar te draaien! Deze keer waren de sardientjes weer een aan de beurt, gebruikt voor een eenvoudige spaghetti met pijnboompitjes, ui en wat chilipeper.

Sardientjes uit blik

Er is niets mis met vis uit blik, als het maar wel een MSC of ASC keurmerk draagt. Dat betekent dat de vis duurzaam is gevangen of gekweekt. Goede kwaliteit en duurzaam gevangen sardientjes zijn die van Nuri of Fish Tales. Je betaalt er wel iets meer voor maar dan ben je wel zeker dat je echt goede sardientjes hebt! Ik ben al een tijdje fan van Bart van Olphen sinds ik zijn boek Koken met Vis uit Blik heb. Bart van Olphen is niet alleen auteur, maar ook de man achter het merk Fish Tales. En dat is niet alleen een webshop met duurzame gevangen vis in blik en verse schaal- en schelpdieren en gerookte vis, maar ook de man achter een foundation met een missie voor duurzaam gevangen vis.

Klik hier voor heel veel meer recepten met vis uit blik.

Ingrediënten

  • 300 gr spaghetti
  • 4 blikjes sardientjes
  • 40 gr pijnboompitjes (of zaden- en pittemix)
  • 3 boterhammen zonder korst
  • 20 gr peterselie
  • 2 uien
  • 1 tl chilivlokken
  • Sap van 1 citroen
  • 75 ml droge witte wijn
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: keukenmachine, kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Maal de boterhammen tot grof kruim. Giet de sardientjes af maar bewaar de olie. Hak de peterselie fijn en snipper de uien.
  2. Kook de spaghetti in gezouten water beetgaar. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge hapjespan en neem uit de pan.
  3. Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin het broodkruim krokant. Schep de helft van de peterselie erdoor en breng op smaak met peper. Schep ook uit de pan.
  4. Verhit 4 eetlepels van de olie van de sardientjes. Fruit de uien met de chilivlokken een minuut of 8. Voeg de wijn toe en laat inkoken tot het meeste vocht verdwenen is. Voeg de sardientjes toe en maak ze een beetje stuk, doe vervolgens de pijnboompitjes erbij en verwarm ca. 2 minuten. Roer het citroensap erdoor.
  5. Giet de spaghetti tussendoor af zodra deze beetgaar is maar bewaar een kopje van het kookvocht.
  6. Meng de spaghetti met de rest van de peterselie door de sardientjes met wat van het kookvocht (zelf bepalen hoeveel nodig is) en warm nog een minuut of 2 door.
  7. Verdeel de spaghetti over borden of kommen en garneer met het broodkruim.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*