Spaghetti met smoky bacon in tomatensaus

Spaghetti met smoky bacon in tomatensaus

Niet de meest gezonde spaghetti is deze met bacon en tomatensaus want het bevat geen andere groenten behalve ui. Maar ik ben een paar dagen geleden aan mijn pols geopereerd, van mijn dominante hand, dus ik kan nog niet echt uitgebreid met potten en pannen in de weer en veel snijwerk doen. Ja, ik had voor een zak voorgesneden roerbakgroenten kunnen kiezen maar die bevatten vrijwel altijd paprika en dat lust ik gewoon echt niet. Dus heb ik nu gewoon voor simpel comfort food gekozen waar ik weinig werk aan heb en wat snel klaar is.

Bacon en spek

Bacon en ontbijtspek liggen dicht bij elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde. Als spek bacon wordt genoemd, dan bevat het relatief weinig vet. Dit wordt gesneden van het karbonadedeel van de rug van het varken. Het bestaat dan voor het overgrote deel uit vlees met een klein randje vet. Dan is er ook nog streaky bacon (langwerpige plakken spek). Dit wordt gesneden van het buikspek, wat meer vet bevat. Bij ons is dit bekend als ontbijtspek. Ook speklappen en spekreepjes worden van de buik gesneden. Het maakt op zich niet uit of je bacon of ontbijtspek gebruikt. Ontbijtspek of spekreepjes kun je uitbakken in eigen vet. Bij bacon moet je wel wat olie of boter in de pan doen omdat het anders sneller kan aanbakken.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 2 blikken (à 400 gr) tomatenblokjes
  • 250 gr gerookte baconreepjes of spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1½ tl gedroogde oregano
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Paar takjes basilicum
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan, kookpan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en bak de bacon in 3 tot 4 minuten tot ze krokant beginnen te worden. Voeg de ui toe en bak 3 tot 4 minuten mee. Doe dan de knoflook en paprikapoeder erbij en bak nog een minuut mee.
  3. Doe de tomatenblokjes en de oregano in de pan en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Kook ondertussen de spaghetti in gezouten water beetgaar en snijd wat basilicum in reepjes.
  5. Giet de spaghetti af en schep door de tomatensaus, eventueel met wat van het kookvocht als de saus aan de dikke kant is. Serveer de spaghetti met wat geraspte Parmezaan en basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*