Spaghetti met tonijn, ansjovis en dille saus

Spaghetti met tonijn, ansjovis en dille saus

Pas geleden, op 2 mei, was het Wereld Tonijndag. Ik deelde toen al op mijn socials tien recepten met tonijn en het was voor mij ook gelijk aanleiding om dit heerlijke stukje vis weer eens te verwerken in een gerecht. Gewoon heel simpel spaghetti met een saus van tonijn, ansjovis en dille. En die tonijn komt gewoon uit blik (de ansjovis trouwens ook). Ik ben echt een enorme fan van ingeblikte vis en schreef dan ook al eens een blog over koken met vis uit blik!

Duurzame tonijn

Tonijn en tonijnachtige soorten zijn economisch heel belangrijk voor zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden, en gezien hun nutritionele eigenschappen een belangrijke voedselbron. Het vlees is rijk aan omega-3 vetzuren en bevat naast andere voordelen ook mineralen, eiwitten en vitamine B12. Als gevolg van de gezonde kwaliteiten van tonijn, wordt de vis bedreigd door een overweldigende vraag. Volgens de laatste gegevens wordt van de zeven belangrijkste tonijnsoorten naar schatting 33,3 procent van de bestanden op biologisch niet-duurzame niveaus gevist. Daarom stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in december 2016 voor de officiële viering van Wereld Tonijn Dag op 2 mei om zo bewustheid te creëren. Ik zou hier een hele blog over kunnen schrijven. Maar waar het op neerkomt is dat tonijn niet wordt overbevist en dat het op een duurzame manier wordt gevangen.

Veel tonijn uit blik (93%) is niet duurzaam gevangen. Let er daarom op dat de blikjes MSC-gecertificeerd zijn. Overigens wordt de tonijn dan nog steeds niet altijd op de juiste manier gevangen (namelijk met ringnet). Wil je echt de beste optie, kijk dan op de verpakking of de tonijn met de hengel gevangen is. Op de verpakking wordt dit doorgaans met ‘pole & line’ aangegeven. Je bent duurder uit, maar wel goed bezig! Elle Eten heeft er al een mooi artikel over geschreven. Echt duurzaam gevangen vis in blik én verse vis waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen vind je bijvoorbeeld bij Fish Tales van visgoeroe Bart van Olphen.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 500 gr spaghetti
 • 2 blikjes tonijn in olie
 • 1 blikje ansjovis
 • 1 bosje/bakje dille
 • 125 gr (klein bekertje) crème fraîche
 • 50 ml neutrale olijfolie
 • 75 ml extra vergine olijfolie
 • 50 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: vergiet/zeef, grote kookpan, foodprocessor

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Laat de tonijn en ansjovis uitlekken in een vergiet of zeef.
 2. Pluk de dille van de takjes. Dat mag gewoon met dunne gedeeltes van de takjes. Alleen de stugge, dikkere delen van de takjes laat je weg.
 3. Breng een grote pan water met ruim zout (1 tl per liter water) aan de kook en kook de spaghetti beetgaar. Neem een kop je van het kookwater uit de pan, giet de spaghetti af en doe terug in de pan. Meng de boter erdoor en houd warm op laag vuur.
 4. Doe de tonijn, ansjovis, dille, olijfolie en crème fraîche in een foodprocessor en maal tot een saus. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout (al zou het al zout genoeg moeten zijn door de ansjovis).
 5. Schenk de saus over de spaghetti en meng het geheel goed door. Voeg eventueel wat kookvocht toe als je het niet romig/sauzerig genoeg vindt.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *