Spaghetti puttanesca met haring in tomatensaus

Spaghetti puttanesca met haring in tomatensaus

Vaste volgers weten dat ik een enorme fan ben van koken met vis uit blik. Vaak is dat in combinatie met pasta, zo ook vandaag. Deze keer heb ik een twist gemaakt op de klassieke spaghetti alla puttanesca, met haring in tomatensaus in plaats van ansjovis. Hoewel ik dus veel doe met ingeblikte vis, kan ik me niet heugen wanneer ik voor het laatst haring in tomatensaus heb gegeten. Vroeger had het een beetje een goedkoop imago (want het is ook goedkoop) maar ik vond dit echt smullen!

Puttanesca met haring in tomatensaus

Als je kennis van Latijnse talen hebt, dan weet je dat dit gerecht een nogal vreemde naam heeft. Spaghetti alla puttanesca betekent namelijk zoiets als ‘spaghetti op hoerige wijze’. Het ‘hoerige’ aspect heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de saus pittig is, zoals een hete dame van plezier 😉 De saus bestaat uit tomaat, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes, knoflook en rode chilipeper. In dit geval heb ik dus de ansjovis vervangen door de haring in tomatensaus. Wel heb ik in plaats van zwarte olijven, groene met ansjovis gevulde olijven gebruikt. Die vind je in elke supermarkt van het merk Merza.

Ingrediënten

  • 300 gr spaghetti
  • 3 blikjes (à 190 gr) haring in tomatensaus
  • 2 blikjes olijven met ansjovis
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el kappertjes
  • Blikje tomatenpuree
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en de knoflook en hak de chilipeper fijn. Naar eigen voorkeur met of zonder zaden en zaadlijsten. Laat de olijven en kappertjes uitlekken.
  2. Kook de spaghetti in gezouten water (1 tl per liter) beetgaar.
  3. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en chilipeper 3 tot 4 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut mee.
  4. Voeg de haring in tomatensaus (met de saus) toe en breek al roerend de haring in stukjes met een houten lepel. Doe de olijven en kappertjes bij de saus en laat even meewarmen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  5. Doe 2 tot 3 eetlepels van het pastawater bij de saus, neem de spaghetti met een tang uit het water en roer door de saus.
  6. Serveer de spaghetti met haring in tomatensaus met wat geschaafde Parmezaan.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*