Spaghetti uit de oven met kip, tomaatjes en kaassaus

Spaghetti uit de oven met kip, tomaatjes en kaassaus

Onbewust en onbedoeld zit ik de laatste tijd in een kip, kaas en pasta periode. Niet altijd in combinatie maar deze ingrediënten wel best vaak in de repeat in een tijdsbestek van twee à drie weken. Maar ja, ik ben ook gewoon dol op pasta, kaas en kip! Vandaag was het wel een combinatie van deze drie: spaghetti met kip in kaassaus uit de oven. En dan heb ik nog verse tomaatjes en ui toegevoegd om mezelf een goed gevoel te geven dat er nog toch nog iets van groente in zit 😉

Ik haat het, maar ik kan me zo voorstellen dat dit ook heel lekker is met paprika als jij er wel van houdt. Of doe gewoon beiden; tomaatjes voor het rode contrast en een groene paprika voor nog meer kleur. Geblancheerde broccoliroosjes (haat ik ook) is ook nog een idee, of experimenteer met andere groenten.

Spaghetti bake

Een pastagerecht uit de oven wordt, uitgezonderd lasagne, in het Engels een pasta bake genoemd. Of in dit geval een spaghetti bake. In Italië is het pasta al forno, letterlijk gebakken of uit de oven. Lasagne is natuurlijk ook pasta uit de oven maar dat wordt overal gewoon lasagne genoemd. Deze manier is ook ideaal om een pastakliekje op te maken. In plaats van opwarmen in de magnetron in de oven zetten met eventueel wat room, melk of bouillon en geraspte kaas erop. Welke kaas je voor de kaassaus gebruikt maakt niet uit, als het maar lekker smelt. Ik heb nu echte, gerijpte cheddar gebruikt omdat ik dat toch in huis had. Het laatste restje van een kilo wat ik even geleden heb gekocht. Dus niet de plakjes smeltkaas die ik ook regelmatig gebruik, bijvoorbeeld voor supersimpele mac ‘n cheese. De soort kaas bepaalt uiteraard wel de smaak; hoe gerijpter of sterker, hoe lekkerder. Ook blauwe kaas is een optie.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 2 kipfilets
  • 300 gr geraspte kaas
  • 250 gr cherrytomaatjes (of 1 rode paprika)
  • 1 ui
  • Chilipoeder
  • 450 ml volle melk
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 el bloem
  • 1,5 el neutrale olijfolie
  • 50 gr boter
  • 2 el panko
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden of 160 hete lucht.
  2. Breng een grote pan water met zout (1 tl per liter water) aan de kook en snipper ondertussen de ui, halveer de tomaatjes (of snijd paprika in blokjes) en snijd de kip in blokjes.
  3. Kook de spaghetti beetgaar en ga ondertussen verder met de saus.
  4. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kip met chilipoeder, zout en peper goudbruin. Schep uit de pan.
  5. Doe de boter in de pan en fruit uit de ui (samen met de paprika) ca. 5 minuten. Roer de bloem erdoor en laat 1 minuut garen. Roer de melk en bouillon erdoor en laat ca. 3 minuten koken tot de saus dik is. Voeg twee derde van de kaas toe en roer tot het gesmolten is. Proef en breng op smaak met chilipeper en/of gemalen peper.
  6. Als de spaghetti ondertussen al gaar is, afgieten in een vergiet en uit laten lekken.
  7. Schep de spaghetti in een ingevette ovenschaal en meng de tomaatjes en kip erdoor. Schenk de kaassaus erover en schep goed om. Strooi de rest van de kaas en de panko erover. Zet ca. 30 minuten in de oven tot de kaassaus bubbelt en de bovenkant goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*