Spaghetti van asperges met hamsaus en krokante ham

Spaghetti van asperges met hamsaus en krokante ham

Het aspergeseizoen is volop in gang, maar helaas ook maar heel kort dus je moet er het meeste uithalen zolang het kan. Tot nu heb ik dit seizoen twee keer klassiek asperges gemaakt met ham en ei en één keer aspergesoep. De soep komt er ook zeker nog een keer voordat de asperges weer voor een jaar verdwenen zijn. Wat ik ook elk jaar doe, is nog minstens één andere bereiding met asperges. Deze keer is dat spaghetti van asperges met een romige hamsaus en krokante ham. Dus niet spaghetti met asperges maar spaghetti van asperges. Niet helemaal zelf bedacht want ik heb gezocht naar wat inspiratie, maar wel zoals altijd mijn eigen draai eraan gegeven. Als ik iets heb gezien wat me lekker lijkt, vind ik vrijwel altijd dat het nog lekkerder kan 😉

Twee soorten ham voor de asperges

Voor deze aspergespaghetti gebruik je twee soorten ham: gekookte ham voor de hamsaus en rauwe ham krokant gebakken als topping. Omdat ik niet in ieders portemonnee kan kijken laat ik de keuze aan jou. Je kunt voor de hamsaus lekker makkelijk kiezen voor hamblokjes- of reepjes maar die zijn relatief duur. De saus wordt toch gepureerd dus zijn plakjes ham net zo goed. Ik heb zelf hiervoor plakken schouderham gebruikt maar bijvoorbeeld achterham is hier ook prima. En wat betreft de rauwe ham kun je gaan voor duurdere Parmaham of Serranoham, er zijn echter ook goedkopere soorten. Zo heeft bijvoorbeeld de Aldi al rauwe ham voor € 1,09 per ons.

Ingrediënten

 • 1,5 kilo witte asperges
 • 150 gr gekookte ham
 • 8 plakken rauwe ham
 • 2 grote eieren
 • 250 ml slagroom
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 2 el melk
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • Witte peper
 • Materialen: kookpan, juliennesnijder of spiraalsnijder, steelpannetje, rasp, staafmixer

Aan de slag!

 1. Bak de plakken rauwe ham in een koekenpan zonder olie of boter krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Niet afdekken want anders worden ze weer wat zachter.
 2. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water.
 3. Schil de asperges en snijd de houtachtige onderkanten eraf. Snijd de kopjes van de asperges en leg opzij. Als ze heel dik zijn, halveer ze dan. Snijd de aspergestelen met een juliennesnijder of spiraalsnijder in slierten. Heb je plakjes ham, snijd deze dan in reepjes.
 4. Doe de ham met de slagroom in een steelpannetje en rasp er wat Parmezaanse kaas bij. Laat op heel laag vuur 10 minuten zachtjes koken, bij voorkeur op een sudderplaatje.
 5. Breng tegelijk een pan water met de melk en het bouillonblokje aan de kook en kook de aspergeslierten in 5 tot 7 minuten beetgaar. Voeg de laatste 2 minuten de aspergeskopjes toe.
 6. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
 7. Pureer met een staafmixer de room met de ham en breng op smaak met witte peper.
 8. Giet de aspergeslierten af en verdeel over 4 borden. Schep de hamsaus erover, garneer met krokante ham en partjes ei en rasp er nog wat Parmezaan over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*