Spanakopitakia (Griekse pasteitjes met feta en spinazie)

Spanakopitakia (Griekse pasteitjes met feta en spinazie)

Het was lang geleden dat ik deze heerlijke Griekse pasteitjes heb gemaakt! Ik eet vrij vaak feta en daarom koop ik het altijd in de Turkse supermarkt in een grotere hoeveelheid in blik. Nu had ik een blik staan waaruit ik nog maar een klein beetje had gebruikt, dus besloot ik om met de rest spanakopitakia te maken. Niet te verwarren met spanakopita. Wat eigenlijk hetzelfde is, maar dan in taartvorm. 24 flapjes maken is wel behoorlijk wat werk, ik ben er een uur tot anderhalf uur mee bezig. Het is ook best veel, maar je kunt de flapjes gewoon invriezen. Leg er wel laagjes huishoudfolie tussen zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Zo kun je ook steeds een paar uit de vriezer halen. De pasteitjes die je invriest, bestrijk je bovenop pas met ei en bestrooi je met sesam wanneer je ze gaat bakken.

Ingrediënten

  • 12 vierkanten vellen filodeeg, ontdooid
  • 300 gr spinazie, gewassen
  • 350 gr feta
  • 1 grote ui
  • 4 eieren
  • Knoflookpoeder
  • 2 el sesamzaadjes
  • 3 el milde olijfolie
  • 50 ml bruiswater
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: ½ bosje verse munt
  • Materialen: hapjespan, grote kom, kommetje, bakkwastje, bakpapier

Aan de slag!

  1. Snipper de ui heel fijn en eventueel de muntblaadjes.
  2. Verhit de olie in een op matig vuur hapjespan en fruit de ui glazig. Voeg een paar handjes spinazie toe en stoof al omscheppend tot het wat geslonken is. Herhaal tot je alle spinazie hebt gehad. als je ook munt gebruikt, dan voeg je dit als laatste toe. Laat afkoelen.
  3. Ondertussen prak je de feta met een vork fijn in een grote kom en roer je 2 eieren met een scheutje water los in een kommetje.
  4. Voeg het spinaziemengsel toe met 2 eieren en het bruiswater. Schep alles heel goed om en breng op smaak met knoflookpoeder en peper. Zout is niet nodig want de feta is al zoutig.
  5. Halveer de vellen filodeeg. Bestrijk een lapje met wat ei. Neem een eetlepel van de vulling en vorm dit onderaan in een driehoekje. Laat wat randjes vrij. Pak de linker punt en klap het driehoekje met deeg om. Vervolgens naar boven en dan het overgebleven stukje deeg er weer over. (Zie de foto onderaan) Knijp de randjes goed dicht. Herhaal tot je alle driehoekjes gemaakt hebt.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat (of 2) met bakpapier.
  7. Verdeel de pasteitjes over de bakplaat(en) en bestrijk ze met ei. Strooi sesamzaadjes erover en bak de pasteitjes in ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig.

Tip: Je kunt ze ook maken van bladerdeeg. Je hoeft ze dan enkel een keer om te vouwen tot driehoekje omdat bladerdeeg al dikker dan filodeeg is. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*