Spanakorizo – Griekse rijst met spinazie en tomaat

Spanakorizo – Griekse rijst met spinazie en tomaat

Al ben ik niet op vakantie geweest, met een Grieks gerecht voel ik me toch een klein beetje op vakantie. Heel lang geleden heb ik eens spanakorizo in Griekenland gegeten en ik moest er pas ineens aan denken. Het is een vegetarisch gerecht van onder andere rijst, spinazie (ben ik dol op) en tomaat en is heerlijk om met een warme pita te eten.

Spanakorizo

Spanakorizo betekent gewoon spinazierijst en dat is het ook gewoon. Maar wat voor zoveel gerechten geldt is dat er eigenlijk geen eenduidig recept voor is behalve dat het rijst, spinazie en olijfolie moet bevatten en dat het vegetarisch is. Sommige recepten bevatten dille of komijn of beiden, het ene recept bevat wijnazijn en het andere weer citroen, sommige serveren het met een gebakken ei en anderen weer met feta en dan zijn er ook nog variaties met tomaat zoals dit recept. Het is eenvoudig te maken want je gaart gewoon alles in één pan.

Ingrediënten

  • 150 gr rijst
  • 600 gr verse spinazie
  • 500 ml gezeefde tomaat
  • Handje peterselie
  • 1 tl gedroogde dille
  • ½ tl gemalen komijn
  • 4 bosuitjes
  • 1 citroen
  • 100 gr feta
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor erbij: Griekse pita’s of ander brood/flatbread en Griekse yoghurt
  • Materialen: zeef, braadpan, schaal, optioneel: sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Was/spoel de rijst tot het water helemaal helder is. Laat uitlekken. Hak de spinazie en peterselie fijn en snijd de bosuitjes in ringetjes.
  2. Verhit de olie op matig vuur in een braadpan en fruit de bosuitjes een paar minuten. Voeg de spinazie, peterselie, komijn en dille toe en laat al roerend slinken.
  3. Schep de rijst op de spinazie en voeg de gezeefde tomaat en 450 ml water toe. Breng aan de kook, bij voorkeur op een sudderplaatje, draai het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes sudderen tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Als er nog teveel vocht aanwezig is, dan zonder deksel nog even door laten sudderen. Het is overigens wel de bedoeling dat het nog een klein beetje ‘nattig’ is. Breng op smaak met zout en peper en laat van het vuur af nog even staan. Hoe langer je het laat rusten, hoe dikker het wordt.
  4.  Doe de spanakorizo over in een schaal, besprenkel met wat citroensap en verkruimel de feta erover. Serveer met warm brood en yoghurt. De yoghurt kun je eventueel al eerder op smaak brengen met knoflook en/of dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*