Spek, bacon of ontbijtspek, is dat hetzelfde?

Spek, bacon of ontbijtspek, is dat hetzelfde?

Over de vraag kan ik kort zijn: nee. Bacon en ontbijtspek zijn beiden spek maar niet hetzelfde. Als spek ‘bacon’ wordt genoemd, dan bevat het relatief weinig vet. Dit wordt gesneden van het karbonadedeel van de rug van het varken. Het bestaat dan voor het overgrote deel uit vlees met een klein randje vet. Dan is er ook nog streaky bacon. De benaming uit de UK en VS voor langwerpige plakken spek of zoals je in de supermarkt ook de ronde, opgerolde vorm ziet. Dit wordt gesneden van het buikspek, wat meer vet bevat. Bij ons is dit bekend als ontbijtspek. Ook speklappen en spekreepjes of -blokjes worden van de buik gesneden. En je begrijpt dat baconreepjes dus ook minder vet bevatten dan spekreepjes of -blokjes. Ontbijtspek of spekreepjes kun je uitbakken in eigen vet. Bij bacon moet je wel wat olie of boter in de pan doen omdat het anders sneller kan aanbakken.

Het is overigens vandaag, 3 september, International Bacon Day. Vandaar deze blog! Ik ben dol op spek en heb ontelbare recepten waarin bacon of ontbijtspek zijn verwerkt. En ja ik weet het, het is niet zo goed voor je maar je moet het ook niet dagelijks op je menu zetten. Voor als zoveel dingen geldt: met mate en dan kan het echt geen kwaad. Ik kan in deze blog niet alle recepten met spek delen, dus ik heb een selectie van mijn favorieten gemaakt. Maar eerst nog wat weetjes!

Weetjes over spek

Katenspek en Zeeuws spek worden ook uit buikspek gesneden maar de bewerking is anders. Italiaanse pancetta komt ook van buikspek. Als het gerook is, dan is het doorgaans in de recht vorm. De niet gerookte versie is de opgerolde vorm zoals bij ons ook verkrijgbaar is. De Italiaanse versie bevat echter kruiden terwijl het doorgaans bij ons alleen gepekeld is. De Franse naam voor spek is lard, spekreepjes of -blokjes zijn lardons. Lard is echter weer verwarrend want in het Engels (lardo in het Italiaans) verwijst dit naar wit vetspek. Bij ons ook bekend als reuzel. Al komt wit vetspek uit alle vette delen van een varken en is reuzel oorspronkelijk van het niervet. Verder zie je ook steeds meer kalkoenspek of kalkoenbacon maar dit is niet echt spek. Het wordt gemaakt van lichte en donkere delen van het vlees wat op smaak wordt gebracht en dan samen wordt geperst zodat het op bacon lijkt. Het wordt of gerookt of er wordt rookaroma aan toegevoegd. Kalkoenspek is vooral populair onder mensen die om geloofsoverwegingen geen varkensvlees mogen eten.

Mijn favo recepten met bacon of ontbijtspek

Spaghetti alla carbonara

Een klassieker uit Italië die wel allemaal wel kennen. Sowieso één van mijn favoriete authentieke pastarecepten. Carbonarasaus komt van origine uit de regio Lazio maar wordt eigenlijk in heel Italië wel gegeten. Het is een gerecht uit de cucina povera (armeluiskeuken) omdat het uit goedkope ingrediënten bestaat: buikspek, kaas en ei. En dus geen room! Overigens is de kaas een combinatie van Pecorino en Parmezaan en vallen al lang niet meer onder de armeluiskeuken want inmiddels zijn ze behoorlijk prijzig.

Flammkuchen

Flammkuchen, of tarte flambée in het Frans, is een delicatesse uit de Duits-Franse grensstreek Elzas. Daar is het al meer dan 100 jaar een begrip, maar is tegenwoordig met een flinke opmars bezig. Tegenwoordig zie jet met allerlei toppings maar het klassieke recept bestaat uit een bodem van brooddeeg dat belegd is met crème fraîche, ui en spekjes.

Klassieke clubsandwich

Ik kan hier zo van smullen! Een clubsandwich zie je in vele variaties maar de echter klassieker bestaat uit drie sneetjes getoast brood met daartussen bacon of ontbijtspek, kip- of kalkoenfilet, tomaat, augurk, sla en mayonaise. Het is een heerlijke lunch voor in het weekend, maar ik eet het ook zo nu en dan gewoon als avondmaaltijd.

Spaghetti all’Amatriciana

Wat zijn de Italianen toch goed in eenvoudige pasta’s die zo vol van smaak zijn! Spaghetti all’Amatriciana dankt zijn naam aan de plaats Amatrice, dichtbij Rome. In de saus is oorspronkelijk een speksoort verwerkt die ze in Italië guanciale noemen. Bij ons is dit bekend als kinnebakspek, wat gemaakt wordt uit een deel van een varkenskop. Niet heel gemakkelijk verkrijgbaar, al zijn er zeker nog wel slagers die het verkopen. Maar niet gevreesd… gewone spekblokjes -of reepjes zijn ook prima!

Zwitserse röstipizza met raclettekaas, bacon en worst

Toen ik dit voor het eerst maakte, had ik zin om weer eens wat met rösti te doen maar dan een beetje anders dus maakte ik er een pizza van. En omdat rösti typisch Zwitsers is, vond ik het wel leuk om andere ingrediënten te gebruiken die ook veel worden gebruikt in Zwitserland.

Tiroler gröstl

Stevige winterkost uit Oostenrijk, vooral bekend onder wintersporters. Heel lang geleden is dit gerecht ontstaan doordat koks teveel eten maakten voor de gasten en dan werd van de overgebleven restjes nog een husselpannetje voor het personeel gemaakt. Later is dit geëvolueerd tot een gewaardeerd gerecht wat in heel Oostenrijk op de kaart staat, vooral in de wintersportgebieden. Tiroler gröstl (of gewoon gröstl of ook bauerngröstl) bestaat uit gebakken aardappels, uien en spekjes en meestal ook nog rund- of varkensvlees (vlees wat over was van een ‘gebraad’) met daarop een spiegeleitje. Hartstikke simpel maar echt zó lekker!

Pasta met kip, spekjes en paddenstoelen

Het is denk ik 15 jaar geleden dat ik dit ooit eens bij een goede vriend at. Ik vond het zo lekker, dat deze pasta sindsdien best vaak bij mij op tafel staat. Ik weet eigenlijk niet eens meer of dit het oorspronkelijke recept is, ik denk dat ik er in de loop der jaren vast wel mijn eigen draai aan heb gegeven zoals ik zo vaak doe met recepten. In al die jaren is het ook een succesrecept geworden. Iedereen die het bij mij heeft gegeten vond het heerlijk en ze wilden dan allemaal ook gelijk het recept hebben. Het gerecht staat nu bij heel wat vrienden en familieleden wel eens op tafel!

Cajun speklapjes

Ik kan me niet voorstellen dat velen ervan gruwen: een speklapje. Je kan mij er echt wakker voor maken! Lekker dun gesneden en goed uitgebakken, maar ook weer niet zo hard dat je tanden er op breken. Meestal kruid ik ze met een cajunmix. Sowieso altijd voor op de barbecue, maar vaak ook als ik ze gewoon in de pan bak.

Geroosterd buikspek

Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet er de tijd voor nemen. Het vlees moet namelijk eerst 24 uur marineren. En op de dag dat je het wilt eten ook nog eens meer dan een uur in de oven. Plus nog wat extra werk wat je eraan hebt. Plan dit dus goed!

Hong shao rou – Chinees rood gesmoord buikspek

Hong shao rou zie je helaas bij de gemiddelde Chinees op de hoek niet op de kaart staan. Ik had het één keer gegeten in een eettentje in de Chinese buurt (Zeedijkbuurt) in Amsterdam. Nooit meer heb ik ergens anders iets gezien wat er op leek. En de naam wist ik ook niet meer maar op een bepaald moment zag ik een foto en dacht: “hee, dat ken ik en het was gruwelijk lekker!” Bleek dus hong shao rou te heten. Tja, en als je dat weet, ga je op zoek. En zo werd dit gerecht, wat rood gesmoord buikspek is, aan mijn recepten toegevoegd.

Tosti met roerei, bacon en kaas

Boter, kaas en eieren, én bacon, én brood; een gouden combinatie! Lekker als lunch of bij een uitgebreide zondagsbrunch en uiteraard een ideaal antikaterbroodje na gezellige avond met een glaasje teveel 😉 Het heeft wel wat meer tijd nodig dan een gewone tosti, maar dit is veel lekkerder!

Bladerdeegkoekjes met pancetta en pesto

Tot slot een lekker hapje voor bij de borrel. Ooit eens ontstaan uit restjes maar sindsdien heb ik ze vaker gemaakt. De eerste keer was met een restje rucolapesto maar daarna heb ik de hartige koekjes vaker gemaakt met klassieke basilicumpesto.

Voor meer recepten met spek, klik hier.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*