Spekkoek – niet extreem moeilijk maar wel veel werk

Spekkoek – niet extreem moeilijk maar wel veel werk

Al heel lang stond op mijn wensenlijstje om nog eens zelf spekkoek te maken. Het is alleen zo gruwelijk veel werk dat dat mijn tegenhield want je bent hier uren mee bezig omdat je laagje voor laagje moet bakken. Extreem moeilijk is het niet maar het kan geen kwaad als je geduldig bent en in ieder geval een beetje bakervaring hebt šŸ˜‰ Trek er maar rustig een halve dag voor uit en begin op tijd.

Spekkoek

Spekkoek kennen wij natuurlijk als Nederlands-Indische lekkernij; een stevige, beetje kleffe cake bestaande uit laagjes. Toch zijn er verhalen dat de spekkoek niet typisch afkomstig is uit Nederlands-IndiĆ«. Zo zijn er verhalen dat de cake gebaseerd zou zijn op de laagjescake bebinca, afkomstig uit de voormalige Portugese koloniĆ«n in AziĆ«. Aangezien Batavia (het huidige Jakarta) in de zeventiende eeuw voor een groot deel bevolkt werd door Mardijkers en slaven uit voormalige Portugese koloniĆ«n, is het mogelijk dat zij bebinca introduceerden in Nederlands-IndiĆ«. Malakka, de Molukken en andere voormalige Portugese koloniĆ«n maakten deel uit van de Nederlandse veroveringen in het Verre Oosten, waardoor het ook mogelijk is dat bebinca uit deze gebieden geĆ«xporteerd werd naar Java. Een andere mogelijkheid is dat het van oorsprong een Maleisisch gerecht is, zoals door hen beweerd wordt. Spekkoek zoals wij het nu kennen zou destijds uiteindelijk vooral zijn gemaakt door de vrouwen van Nederlandse bestuurders in Batavia tijdens de koloniale periode en geserveerd tijdens de ‘avondthee’. De donkere lagen van spekkoek werden oorspronkelijk verkregen door bruine suiker, inmiddels komt het vaker voor dat deze lagen donker zijn door de gebruikte specerijen als smaakmakers. Ook zie je spekkoek met groene lagen, verkregen door pandan. Meer over spekkoek lees je hier.

Dit moet je weten om spekkoek te maken!

Om spekkoek te maken moet je een oven hebben met onder- en bovenwarmte die je apart kunt instellen zonder de hete luchtstand. Voor het bakken van elke laag gebruik je namelijk enkel de bovenwarmte/grill van de oven. Er zullen ongetwijfeld ook recepten te vinden zijn waarbij het anders gaat, maar mij is door Indische mensen verteld dat dit de beste manier is.

Ingrediƫnten

 • 500 gr heel zachte roomboter + extra om in te vetten
 • 10 eieren
 • 500 gr witte basterdsuiker (of gewone suiker)
 • 275 gr patentbloem (type 00)
 • 5 tl kaneel
 • 2,5 tl kruidnagelpoeder
 • 1,5 tl nootmuskaat
 • 1,5 tl kardemompoeder
 • 1 tl anijspoeder
 • Citroensap
 • Materialen: meerdere kommen waarvan 1 van glas of metaal, stand- of handmixer, spatel, weegschaal, bakpapier, springvorm van max. 22 cm, keukenwekker, aluminiumfolie

Aan de slag!

 1. Zorg er om te beginnen voor dat de boter echt heel zacht is, dus haal heel ruim van tevoren uit de koelkast.
 2. Splits de eieren. Doe dit heel zorgvuldig want de eiwitten mogen echt geen enkel spoortje eigeel bevatten!
 3. Doe de boter in een kom en mix/klop tot het luchtig is. Mix vervolgens de eidooiers erdoor. Mix dan lepel voor lepel de suiker erdoor, Steeds pas een nieuwe lepel als de vorige volledig is openomen.
 4. Maak een glazen of metalen kom (van een keukenmachine) vetvrij met wat citroensap en doe hierin de eiwitten. Klop deze tot stijve pieken. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eruit glijdt.
 5. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens beetje bij beetje de bloem erdoor, niet meer dan 2 eetlepels per keer. Je zal merken dat het beslag steeds dikker wordt, bijna als deeg. Blijf ook steeds goed langs de randen van de kom spatelen en vergeet de bodem niet.
 6. Als alles goed gemengd is, de helft van het beslag over doen in een schone kom. Doe dit bij voorkeur met behulp van een weegschaal. Meng hier de specerijen door.
 7. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm, doe de rand erom en maak dicht. Vet de rand van de springvorm in met wat boter.
 8. Doe een laagje van het naturel beslag in de vorm en strijk glad goed met een paletmes of spatel. Het laagje mag niet dikker zijn dan ca. een halve centimeter. Dat is moeilijk te zien maar ga uit van ongeveer een halve soepopscheplepel. Zet in de oven en bak ca. 6 minuten tot het net gaar is. Neem uit de oven.
 9. Verander de ovenstand naar enkel bovenwarmte.
 10. Spreid een laagje van het specerijenbeslag over de eerste cakelaag, wederom niet dikker dan een halve centimeter. Zet ca. 4 minuten onder de bovengrill of tot relatief gaar. Wissel zo af met naturel en gekruid en eindig met een laagje gekruid. Tussen de laagjes de springvorm ook goed schudden om het beslag beter te verdelen. Doordat je steeds een nieuwe laag beslag op de hete vorige laag lepelt, merk je dat het beslag snel smelt en makkelijk te verspreiden is.
 11. Dek de spekkoek af met aluminiumfolie.
 12. Zet de oven weer op boven- en onderwarmte en verlaag de temperatuur naar 150 graden. Bak de spekkoek nog 10 tot 15 minuten. Net als bij gewone cake met een prikker in het midden checken of de spekkoek helemaal gaar is.
 13. Laat de spekkoek helemaal afkoelen voordat je de rand van de springvorm verwijdert.
 14. Snijd de spekkoek in 8 tot 16 puntjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*