Sperziebonen ovenschotel met sjalotjes en champignons

Sperziebonen ovenschotel met sjalotjes en champignons

Vandaag weer eens een lekkere ovenschotel op het menu! Sperziebonen met champignons in een dikke roomsaus met Parmezaanse kaas en daarop gefruite sjalotjes. Vaste volgers weten wel dat ik een fan ben van ovengerechten, zoals traybakes, omdat het je de tijd geeft om iets anders te doen. Echter anders dan een traybake, waar je vaak niet veel voor hoeft voor te bereiden, moet je voor deze ovenschotel wel eerst voorwerk doen. Maar eenmaal in de oven, kun je je concentreren op wat je er nog bij wilt eten. Ik had hierbij gebakken minikrieltjes en een gehaktbal naar recept van driesterrenchef Jonnie Boer.

Sperziebonen vers of diepvries?

Ik zeg het maar eerlijk… hoewel ik het heerlijk vind om te snijden en hakken, ik word daar zen van, vind ik sperziebonen schoonmaken een vervelend klusje (net als spruiten). Ik gebruikte voor deze ovenschotel dus gewoon diepvries sperziebonen. Niets mis mee want diepvriesgroenten zonder toevoegingen als sauzen en andere smaakmakers zijn ook hartstikke vers. Ze worden binnen een paar uur, vaak zelfs binnen een uur, na de oogst schoongemaakt, gesneden en snel ingevroren. Eigenlijk zijn verse groenten van land of kas tot supermarkt en tenslotte op jouw bord iets minder vers dan diepvries omdat hier enkele dagen tussen zit zonder de vriezer als tussenkomst. Een een bijkomend voordeel voor wie op zijn budget moet letten: onbewerkte diepvriesgroenten zijn vaak nog goedkoper! Meer over vers, ingevroren of uit pot of blik lees je hier.

Ingrediënten

  • 900 gr sperziebonen, schoongemaakt gewicht
  • 4 grote sjalotjes
  • 250 gr champignons
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 120 ml witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml volle melk
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 tl Worcestershiresaus
  • 3 el panko
  • 3 el bloem
  • Boter en neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, braadpan of hapjespan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Maak de sperziebonen schoon (eventueel halveren) en kook ze in gezouten water beetgaar (diepvries uiteraard ook beetgaar koken). Giet af in een vergiet en spoel met koud water om de garing te stoppen. Laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de sjalotjes in dunne ringen en de champignons in plakjes. Snipper de gewone ui en de knoflook.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht.
  4. Verhit een klont boter met een scheutje olie in een braadpan of hapjespan en fruit de sjalotjes met wat zout en peper tot ze beginnen te kleuren en zacht zijn maar nog niet krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Doe weer boter en olie in de pan en bak de gewone ui met de champignons tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Schep dan de bloem erdoor en bak nog ca. 2 minuten al roerend mee. Voeg de wijn toe en roer ca. 1 minuut tot de wijn met de bloem gebonden is. Vervolgens roer je beetje bij beetje eerst de room erdoor en daarna de melk tot de saus dik genoeg is. Mogelijk heb je niet alle melk nodig. Neem de pan van het vuur en roer Worcestershiresaus en 30 gram Parmezaan erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Vet een grote ovenschaal in met boter, doe de sperziebonen erin en schenk de saus erover. Schep het geheel goed om. Bestrooi met de panko en de rest van de Parmezaan en verdeel de sjalotjes erover. Zet de ovenschotel 25 tot 30 minuten in het midden van de oven tot de saus bubbelt en de bovenkant goudbruin is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*